ŽRTVE BANDI MOGU U SAD: Bajden preokrenuo ključnu imigracionu meru Trampa

D. D. S. 18. 06. 2021. u 12:43

ADMINISTRACIJA SAD Džozefa Bajdena je napravila jednu od najznačajnijih promena u odnosu na prethodnu, omogućavanjem da žrtve nasilja bandi ili porodičnog nasilja mogu po tim osnovama da traže azil. Bajdenova administracija omogućiće da žrtve bandi i nasilja u porodici ponovo mogu da traže azil, preokrenuvši ključnu imigracionu meru Donalda Trampa.

Foto: Printskrin Youtube

Uredbama koje je izdao ministar pravde Merik Garland ukidaju se odluke njegovih prethodnika iz Trampove ere i usledile su posle Bajdenove izvršne uredbe iz februara kojom je administraciji naloženo da izmeni pravila o azilu, s krajnjim rokom do oktobra.

Dok ne budu uspostavljena nova pravila, imigracione sudije će moći da daju azil pojedincima na osnovu pretnji porodičnim nasiljem ili nasiljem narko bandi u centralnoj Americi, ukazuje "Tajms". List ukazuje da je odluka signal da Bajden namerava da zauzme mekši pristup imigraciji, pošto je politiku svog prethodnika nazvao okrutnom i obećao da će ojačati zaštitu žrtava nasilja.

Tramp je redovno tvrdio da je sistem azila "prevara" i njegova administracija je ograničavala zaštitu migrantima koji su stizali na južnu granicu SAD, ukazuje londonski list, dodajući da je njegov prvi ministar pravde Džef Sešons 2018. godine rekao da se "sistem azila zloupotrebljava nauštrb vladavine prava".

Trampova administracija tvrdila je da su ljudi koji dolaze iz centralne Amerike ekonomski migranti koji nisu ispunili uslove za humanitarnu pomoć i presudila je 2018. da slučajevi "koji se odnose na porodično nasilje ili nasilje bandi koje su počinili nevladini akteri" uglavnom ne zaslužuju azil.

Pogledajte više