BAJDEN PO DOLASKU U VELIKU BRITANIJU: SAD ne traže konflikt sa Rusijom

Tanjug

09. 06. 2021. u 23:07

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden danas je izjavio da SAD ne traže konflikt sa Rusijom, ali da će odgovoriti na "snažan i suštinski način" ako bi se ruska vlada upustila u, kako je naveo, štetne aktivnosti.

Foto: Tanjug/AP

Bajden je to izjavio po dolasku u Veliku Britaniju, na početku osmodnevne turneje po Evropi, preneo je Rojters.

On je dodao da će Vašington potvrditi čelično solidnu posvećenost transatlantskom savezu.

-Mi ne tražimo konflikt sa Rusijom. Mi želimo stabilan i predvidljiv odnos...ali bio sam jasan. SAD će odgovoriti na snažan i značajan način ako bi se ruska vlada bavila štetnim aktivnostima, rekao je predsednik SAD obraćajući se američkim vojnicima i njihovim porodicama u vojnoj bazi Mildenhol.

Bajden će posetiti i primorsko selo na jugozapadu Velike Britanije, Kornvol gde se održava samit grupe G7 i na kome će se najverovatnije razgovarati o vakcinaciji, trgovini i klimatskim promenama.

Kako se navodi, Bajden se može suočiti sa pritiskom da učini više na deljenju američke vakcine i snabdevanjem drugih zemalja nakon početnog zaloga od 20 miliona doza najavljenih prošle nedelje.

Posle tri dana samita grupe G7, Bajden i njegova supruga Dzil posetiće kraljicu Elizabetu u dvorcu Vindzor, a posle toga, otputovaće u Brisel na razgovore sa liderima NATO-a i Evropske unije.

Svoje putovanje po Evropi Bajden završava posetom Ženevi gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, 16. juna.

Pogledajte više