ZAKUVALO U KINESKOM MORU: Peking upozorio "saveznike" da ne "vežbaju" oko tajvanskog tesnaca

D. VUJIČIĆ

30. 05. 2021. u 14:57

NAKON upravo završenih zajedničkih ratnih igara koje su SAD, Japan, Francuska i Australija održale u Istočnokineskom moru u blizini jugozapadne obale Japana, Kina se posebno obrušila na velikog regionalnog suseda Australiju, nazivajući njenu vojsku "slabom" i "beznačajnom" u trenutku kada su dve zemlje u teškom trgovinskom i diplomatskom sporu.

Foto Kineska vojska

"Global tajms", državni kineski list na engleskom objavio je članak, u kojem je "australijska vojska preslaba da bi bila dostojan protivnik Kine" i zaprećeno je da "ako se usudi da se umeša u vojni sukob, na primer kod tajvanskog tesnaca, australijske snage će biti među prvima na udaru".

Foto Kineska vojska

- Australija ne sme da pomisli da se može sakriti od Kine ako bude provocirala - nastavlja se u izveštaju uz pretnje.

- Australija je u dometu kineske konvencionalne balističke rakete srednjeg dometa opremljene bojnom glavom DF-26 - kaže se u "Global tajmsu".

NEVIDLjIVI IZ PEKINGA

Najnovije izdanje jednog kineskog časopisa otkrilo je nove kompjuterski generisane slike strateškog bombardera "ksian H-20" sledeće generacije. Nevidljivi bombarder ima dizajn letećeg krila sličan američkom "B-2 spirit". Glavna karakteristika H-20 je međukontinentalni domet i sposobnost nošenja nuklearnog oružja za udare na Gvam i druge ključne vojne baze na Tihom okeanu.

Foto Kineska vojska

Prednost aviona je u tome što bi mogao napadati poput strateškog bombardera, pogađajući ciljeve na velikoj udaljenosti. Kada H-20 bude operativan, verovatno će nositi hipersonično oružje za lansiranje iz vazduha koje bi proširilo domet udara letelice.

Upravo završene zajedničke vežbe japanskih, američkih, francuskih i australijskih trupa, za koje se tvrdi da "služe kao faktor odvraćanja za Kinu", samo su simbolične i od malog vojnog značaja, jer su vežbu sastavili učesnici koji imaju drugačiji dnevni red ili su preslabi, ocenili su kineski stručnjaci. Kada je u pitanju Japan, koji je bio u fokusu kineskih medija, upozoreno je da se ne dozvoli da njegov istorijski "militarizam oživi".

Pogledajte više