AZERBEJDŽANSKE TRUPE NA TERITORIJI JERMENIJE: Jerevan zahteva hitno napuštanje njihove zemlje

Tanjug

28. 05. 2021. u 23:30

AZERBEJDžANSKE trupe moraju da napuste suverenu teritoriju Jermenije, saopštilo je danas jermensko Ministarstvo odbrane citirajući vršioca dužnosti ministra Vagaršaka Harutjiunijana tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Foto: Tanjug/AP Photo

Harutjunjan je, kako se navodi u saopštenju ministarstva, obavestio ruskog kolegu o detaljima infiltracije azerbejdžanskih oružanih grupa na jermensku teritoriju i akcijama jermenskih oružanih snaga, prenosi Tas s.

Naglasio je da su provokacije Azerbejdžana pod lažnim izgovorom "prilagođavanja granice" apsolutno nedopustive i da azerbejdžanske trupe moraju odmah da napuste suverenu teritoriju Jermenije, dodaje se.

Situacija na jermensko-azerbejdžanskoj granici napeta je od 12. maja kada je jermensko ministarstvo odbrane objavilo da su azerbejdžanske oružane snage pokušale da izvrše „određene aktivnosti“ u pograničnom području u provinciji Sjunik u pokušaju da „prilagode granicu“.

U četvrtak je Azerbejdžan saopštio da je šest jermenskih vojnika zarobljeno kada su pokušavali da pređu granicu i izvrše sabotažu.

Jermenska strana je potvrdila da su njeni vojnici zarobljeni, ali je naglasila da su radili kao inženjeri u pograničnim oblastima jermenske provincije Gegarkunik.

Jerevan je incident nazvao otmicom i obratio se Evropskom sudu za ljudska prava.

Pogledajte više