PORUKE MRŽNJE SA SPLITSKE RIVE: U Hrvatskoj ponovo incident sa Srbima kao glavnim metama

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

29. 04. 2021. u 22:12

U SPLITU incident za incidentom, a najnoviji je izazvala grupa mladića koja je u samom centru grada pevala "Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi četnika iz Knina". Snimak je objavljen na društvenim mrežama, ali nikakvih reakcija do sada nije bilo. Na snimku se vidi i čuje kako dugačka povorka maršira ulicama, dok neki podižu ruke i mašu pesnicama.

Dan 4. gardijske brigade u Splitu / Arhiva

Uvredljivi grafiti, divljanje huligana, mimohodi crnokošuljaša ponavljaju se u Splitu iz godine u godinu, a reakcije na to izostaju i kao da se svi svi mire da je "normalno".

Ovaj incident se dogodio na obeležavanju 30 godina od osnivanja Četvrte gardijske brigade, pa je na splitskoj Rivi bilo upaljeno 200 baklji za 200 poginulih pripadnika te brigade. Kroz tu brigadu je prošlo 7.000 ljudi, a učestvovala je u operacijama koje su prethodile ulasku hrvatskih jedinica u Knin. Jedan od zapovednika brigade i bivši hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević ocenio je da je ta brigada simbol Splita i Dalmacije.

Tim povodom održana je i svečanost u Kninu, kojoj su prisustvovali predsednik Hrvatske Zoran Milanović i ministar odbrane Mario Banožić.

Pre pet godina Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnelo je sudu u BiH krivične prijave protiv 16 hrvatskih generala, među kojima su bili i Damir Krstičević i Ante Gotovina. U prijavi se navodi da su počinjeni zločini nad Srbima u septembru i oktobru 1995. godine u operaciji "Južni potez" oko Mrkonjić Grada, u kojoj su učestvovali i pripadnici Četvrte brigade. Na samom ulazu u grad bio je ubijen Krstičevićev zamenik general Andrija Matijaš Pauk, što je, kako piše u prijavi, izazvalo odmazdu nad Srbima.

U toj operaciji ubijena je 181 osoba srpske nacionalnosti, među kojima su bili i ratni zarobljenici, civili i starci.

Pogledajte više