ROBIJA ZA BIVŠEG ŠEFA BEZBEDNJAKA: Mijalkovu skopski sud izrekao kaznu od osam godina za aferu “Trezor”

Tanjug

13. 04. 2021. u 18:34

BIVŠI direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) Sašo Mijalkov osuđen je danas na osam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom nabavke opreme za elektronsku komunikaciju iz Velike Britanije, pišu severnomakedonski mediji.

Foto: Piksabej

Pored Mijalkova osuđeno je još troje bivših zvaničnika zbog zloupotrebe položaja prilikom nabavke nefunkcionalne opreme za prisluškivanje iz Velike Britanije, a svi su osuđeni na pet do petnaest godina zatvora.

U sudskom postupku nazvanom „Trezor“ na 15 godina u odsustvu osuđen je bivši načelnik Pete uprave nekadašnje makedonske tajne policije Goran Grujevski, a na po pet godina tadašnji pomoćik u MUP Nebojša Stajkovićć i šef kabineta Mijalkova Toni Jakimovski.

Trogodišnje suđenje bavilo se kupovinom britanske opreme 2010. godine kada je premijer bio Nikola Gruevski, koji je pobegao iz zemlje kako bi izbegao odlazak u zatvor zbog korupcije.

Bivši šef obaveštajne službe Sašo Mijalkov, inače rođak Gruevskog, osuđen je jer je umesto da opremu kupi direktno od proizvođača iz Britanije kupio od posredničke firme i na taj način oštetio državni budžet, a privatnoj firmi, čiji je vlasnik nakon otvaranja istrage pronađen mrtav s metkom u grudima obezbedio protivpravnu dobit.

Sudsko veće krivičnog suda u Skoplju je, kako prenose mediji, presudilo da optuženi solidarno isplate materijalnu štetu nastalu kupovinom opreme od 813.000 evra u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude, a zaplenjen je i deo imovine posrednika u tom poslu, skopske firme „Finzi“.

Pogledajte više