LOŠE BROJKE U REGIONU: U Hrvatskoj najviše preminulih od januara

Tanjug 09. 04. 2021. u 12:30

PREMA podacima Nacionalnog štaba za vanredne situacije u Hrvatskoj je tokom pet dana ove sedmice manji broj novozaraženih korona virusom za devet odsto u odnosu na prethodnu, ali je 50 preminulih najviše od januara ove godine.

Foto EPA

Direktor Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak je na konferenciji za novinare Štaba rekao da je prosečna 14-dnevna incidenca 593.3, što je Hrvatsku pozičioniralo na 18. mesto liste zemalja Evropske unije.

Ministar Vili Beroš je rekao da je s obzirom na današnji broj novozaraženih i preminulih, jasno da je Hrvatska na prekretnici.

Poručio je da je imunizacija bez dileme najjednostavniji alat za vraćanje na staro.

Govoreći o vakcini AstraZeneka, Beroš je ukazao da je Evropska agencija za lekova predočila da su rizici te vakcine minimalni, manji od, kako je naveo, loših navika poput pušenja i alkohola.

- Rizici su minorni. Proces razvoja cepiva bio je nikad brži. Svaka glasina o tom procesu odmah je dospela na naslovnice i stvorila se pogrešna slika o vakcinama. Istina je samo jedna - svaki lek ima nuspojave. Ali one su izuzeci... - rekao je Beroš i podsetio da je 60 miiona ljudi vakcinisano tom vakcinom.

Pogledajte više