NEMA LEKA ZA ZDRAVSTVO! Kriza hrvatskog medicinskog sistema

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

09. 04. 2021. u 16:28

HRVATSKE bolnice imaju lekova za još nekoliko dana i ako se ne plate dugovi od sledeće sedmice lekova više neće biti.

Foto Tanjug

Onkološki pacijenti već ove nedelje nemaju lekove koji su im potrebni, a veliki bolnički sistemi u rezervi imaju lekova za svega dva do tri dana.

Dugovi za lekove vuku se godinama, ali nikada stanje nije bilo gore nego sada. Dug je od prvobitnih 400 miliona evra u svega nekoliko godina povećan na 900 miliona evra, a vlada s vremena na vreme plati manji iznos. U međuvremenu se dugovi povećavaju i distributeri i proizvođači lekova tvrde da naprosto ne mogu sami da finansiraju dalju nabavku lekova, pogotovo onih najskupljih.

I koliko god je situacija alarmantna, u hrvatskoj vladi tvrde da distributeri imaju ionako dobru zaradu pa će prebroditi i ovaj period kada država očito nema para da plati ceo dug.

Šalju se građanima umirujuće informacija da niko neće ostati bez leka, iako već mnogi nemaju ni one najosnovnije. Hrvatsko zdravstvo nikada nije bilo u ovako lošem stanju, reforme su izostale, a dugovi se nagomilali na sve strane. Nezadovoljni su i lekari i medicinske sestre, pogotovo oni koji su na prvoj liniji borbe protiv kovida. Tako je nabavljeno najviše vakcine "astra zeneka", verovatno i zato što je bila najjeftinija, a više od 30 odsto građana odbija da se vakciniše tom vakcinom.

Zanimljivo je da se uvek tvrdi da su izdvajanja za zdravstvo u Hrvatskoj izuzetno niska, dok stručnjaci ukazuju da je u odnosu na BDP ulaganje u zdravstvo u Hrvatskoj više nego u najbogatijim zemljama poput Nemačke.

Pogledajte više