DONIRANI ORGANI MUČENOG DETETA: Hrvatska u šoku posle smrti dvoipogodišnje devojčice koju je ubila majka

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

05. 04. 2021. u 23:13

SMRT devojčice iz Nove Gradiške koju je do smrti batinala vlastita majka šokirala je Hrvatsku, gde se svi slažu da je zakazao sistem, kao i mnogo puta do sada.

Foto Fejsbuk

Na katolički Uskrs devojčica je preminula od teških povreda glave zadobijenih od udaraca majke.

Pošto je devojčica preminula, Goran Roić, direktor zagrebačke Klaićeve bolnice u Zagrebu, gde je dete preneto iz Nove Gradiške, novinarima je rekao da je priroda zadobijenih povreda bila preteška. Njeni organi biće donirani.

- Kad je već takva situacija, ti organi će u nekim kriterijumima spasti neke druge živote - rekao je Roić.

Pocedura doniranja organa bila je uspešna. Roić je rekao da, s obzirom na to da je Hrvatska članica "Eurotransplanta", organi idu u Austriju i Mađarsku.

RODITELjI U PRITVORU

RODITELjIMA devojčice određen je jednomesečni pritvor. Majka (24) je prvookrivljena i preti joj kazna zatvora od tri do 15 godina. Ocu (27) se stavlja na teret zanemarivanje i zlostavljanje sve četvoro dece i preti mu kazna do osam godina zatvora.

Devojčica, koja je imala samo dve i po godine vraćena je biološkim roditeljima iz porodice koja je prihvatila. Ali, otac i majka, uprkos tome što su bili u sistemu socijalne zaštite, maltretirali su je, tukli i zanemarivali i ostalu decu koju su u međuvremenu dobili.

U Hrvatskoj se svi pitaju kako se nešto takvo moglo dogoditi, a da socijalni radnici ne reaguju, uprkos tome što je baka upozoravala na porodično nasilje. Stručnjaci tvrde da je sistem socijalne zaštite u Hrvatskoj zapušten, da su socijalni radnici preopterećeni, jer je čak 50 odsto više dece u domovima i pod monitoringom u odnosu na ranije godine.

Dok hrvatska javnost traži reformu sistema socijalne zaštite, podseća se na nedavni slučaj kada je otac u Puli bacio decu sa balkona, a mlada majka ubila svoje dete. No, i tada se tražila reforma socijalnog sistema, ali se ništa nije dogodilo.
 

Pogledajte više