GRUBORI JOŠ JEDNOM UMORENI: Sramna presuda Ivanke Brletić, u slučaju Srbina čiji su bližnji ubijeni avgusta 1995.

M. Marković

27. 03. 2021. u 12:00

STRADANjE porodice Grubor iz istoimenog sela nadomak Knina, u kome je neposredno posle "Oluje" zatrto sve srpsko, otvorilo im je novu ranu.

Foto Googlestreet

Sudija Opštinskog građanskog suda u Zagrebu, Ivanka Brletić, presudila je da Mile Grubor kome su, 25. avgusta 1995. godine na kućnom pragu ubijeni otac Jovo i baba Marija, nema pravo na nadoknadu štete za pretrpljeni duševni bol za svojim, nedužno umorenim članovima najbliže familije. I, ne samo da nema pravo po odštetnom zahtevu od 295.000 kuna, već je dužan da plati 35.000 kuna sudskih troškova.

Presuda je prvostepena i nije pravosnažna. Doneta je 17. marta, a Miletu je ostavljeno 15 dana da se žali Višem županijskom sudu.

- Za presudu nisam čuo, pozvaću mog advokata, toliko samo mogu da vam kažem - odgovorio je Grubor na poziv "Novosti".

STRADANjE U Gruborima ubijeno šestoro starijih Srba, Foto Printskrin

Posle gotovo opipljive neverice i sumnje u poziv, dodao je s gorčinom:

- Meni su u Gruborima poubijani oni koje sam voleo i za kojima patimo, mi, njihovi naslednici. To je istina i zato sam tužio državu Hrvatsku - kazao je. - A, ako je vest tačna, moji Jovo i Marija ponovo su umoreni.

"ZAOSTALE ČETNIČKE GRUPE"

POD izgovorom da su u Gruborima "zaostale neke četničke grupe", general hrvatskih snaga iz Knina naredio je da se unište. Tako je na kućnom pragu, u krevetima, u dvorištima svirepo poubijano šestoro staraca. U ovom srpskom selu, oni su bili jedini, posle "Oluje", preostali Srbi. Pokolj ovih ljudi zatro je maleno selo dobrih domaćina.

Odluka sudije Brletić našla se u žiži i dela hrvatske javnosti. Ona je u obrazloženju, između ostalog, navela da sin nije bio blizak sa ocem. Da o roditeljima nije brinuo, budući da je šesnaest godina do njihovog stradanja bio na radu u Švajcarskoj, posećivao ih samo tokom letnjeg i zimskog odmora, a da im je tokom rata, po sopstvenom priznanju, telefonirao poslednji put 1994. godine. Sudija zaključuje i to da tužilac Grubor nije pokazao ni naročitu empatiju, upitan na ročištu: "Kako ste se osećali kad ste primili vest o smrti oca i bake?", odgovori je samo: "Teško".

Zaključila je :

- Jačina duševne boli, kao ni dubina njihovog trajanja koje je Mile Grubor trpio zbog ubojstva najbližih nisu takvi da bi zaslužio pravo na pravičnu nadoknadu države.

Hrvatska država, deo njegovog rukovodstva koje je upravo ovo ubijeno srpsko selo Grubor odabralo da se u njemu protekle godine, posle obeležavanja godišnjice "Oluje", pokloni konačno i srpskim žrtvama, obećala je da će naslednici ubijenih Srba imati puno pravo na obeštećenje.

Pogledajte više