GODINA LAŽNIH OBEĆANJA: Zagrepčani rezimiraju šta je ispunjeno od obećanja građanima posle zemljotresa

J. KERBLER, od stalnog dopisnika “Novosti” - ZAGREB

22. 03. 2021. u 00:41

GODINU dana nakon razornog zemljotresa Zagrepčani mogu samo da konstatuju da doslovno ništa nije urađeno na obnovi.

Foto Tanjug

Centar grada izgleda isto kao pre 365 dana kada je u 6.24 ujutro grad zatreslo 5,5 stepeni po Rihteru, oštetivši hiljade zgrada i stanova. Od tada do danas građani slušaju obećanja o evropskim parama, u međuvremenu je osnovan i Fond za obnovu, ali do sada nije odobren doslovno nijedan zahtev. I sve je i dalje na čekanju, birokratija kolo vodi, a građani moraju da prikupe desetine raznih potvrda i dokumenata da uopše zadovolje kriterijume na papiru.

Zagreb u svojoj istoriji nikada nije izgledao tako tužno kao sada. Sami građani su svojim novcem krenuli u popravak fasada, bez ičije pomoći sa strane, ali i to ide sporo i skupo. Naime, samo za nužne poslove obnove starih zgrada potrebno je više stotina hiljada evra, a niko ne garantuje da će tako obnovljene zgrade biti bezbedne za moguće buduće zemljotrese. Mnogo je nepoznanica, pa i stručnjaci imaju niz teorija što uraditi da se kvalitetno obnove zgrade stare stotinak i više godina.

STRAH NA BANIJI

PRIMER Zagreba, gde u godinu dana nije urađeno ništa osim administriranja, plaši sada i Banijce, koji su se takođe naslušali obećanja, a hiljade njih nakon katastrofalnog zemljotresa i dalje nemaju vodu. Tako se i na Baniji spominje izgradnja 1.500 kuća, ali niko ne zna rokove.

Sam centar grada izgleda avetinjski, pogotovo po noći, jer malo ko više stanuje u oštećenim zgradama. Oni koji su ostali žive u lošim uslovima i neizvesnosti, jer kada napokon i obnova počne pitanje je ko će i kada da dođe na red. Uoči svakih izbora, kao sada kada slede lokalni izbori u maju, stižu i brojna obećanja, ali malo ko više i veruje da će obnova biti završena narednih desetak godina.

KAD EVROPA ODLUČUJE

EVROPA tek treba da odluči koliko će para dati za obnovu Banije, a kada se zna da i procedura po evropskim pravilima traje dugo, pitanje je i kada će Banijci doći na red za ozbiljniju sanaciju šteta. Do tada mnogi mladi će ponovo otići iz Hrvatske, ali to, kako se čini, političare nimalo ne zabrinjava.

Ostaju naravno i mnoge državne zgrade koje su oštećene u zemljotresu, od Rektorata i Pravnog fakulteta do muzeja, brojne istorijske zgrade u starom delu Zagreba, pa da se i danas krene sa obnovom teško da bi do kraja ove decenije bilo sve gotovo.

Pogledajte više