SRBINU ODŠTETA OD HRVATSKE: Sud u Strazburu presudio za uzurpaciju imovine građanina Sunje kod Siska

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

19. 03. 2021. u 21:20

NIKOLA Dabić iz Sunje, sela u blizini Siska, presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu dobiće od hrvatske države 3.200 evra odštete i još 833 evra sudskih troškova, jer mu je devedesetih godina prošlog veka jedna porodica oduzela kuću.

Foto Tanjug

Sud je presudio da je za to kriva hrvatska država jer nije obezbedila vlasniku imovine bezbednost i neometeno uživanje poseda.

Sve je počelo sa "Olujom" kada je Dabić zbog lične bezbednosti morao da napusti Hrvatsku. Otišao je u dugoj koloni nesrećnih ljudi, a godinu dana posle vlast je dozvolila jednoj hrvatskoj porodici iz BiH da se useli u njegovu kuću.

Država se pozivala na zakon koji joj omogućuje da preuzme imovinu onih koji su napustili Hrvatsku nakon oktobra 1990. godine, što je omogućilo i ustupanje kuće. Sličnih primera bilo je bezbroj, ne samo u Sisačko-moslavačkoj županiji nego u celoj Hrvatskoj gde su nekada živeli Srbi.

Međutim, Dabić je shodno zakonu, 2000. godine podneo zahtev da mu se vrati nepokretnost, a potom utvrdio da je sve uništeno, a stoka pokradena. Neki delovi kuće su bili toliko oštećeni da život nije bio uopšte moguć. Zato je Opštinskom sudu u Sisku tužio i državu i ljude koji su živeli u njegovoj kući i tražio naknadu štete, što je sud 2008. odbio.

Nije uspeo ni na Županijskom sudu, a Vrhovni sud Hrvatske je zaključio da država i lokalne vlasti ne mogu biti odgovorni za štetu. Pravdu je zato potražio u Strazburu gde je presuđeno njemu u korst. "Sud utvrđuje da odgovornost za gubitak koji je posledica štete i pljačke kuće podnositelja zahteva snosi ne samo izravni počinitelj, već i država", piše u presudi koja bi, prema praksi Suda za ljudska prava, trebalo da bude osnov i za promenu pozitivnopravnih propisa koji ovu materiju regulišu.

Pogledajte više