HRVATI BESNI ZBOG SOPSTVENE NEMOĆI: Bune se zbog bunjevačkog jezika, dobili brutalan odgovor Srbije

- ODGOVOR ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića na prosvednu notu Hrvatske povodom pretnji upućenih Hrvatima u Vojvodini nezabeležen je u diplomatskoj praksi i nije evropski, a ni dobrosusedski - poručio je hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

Foto: AP/ Virginia Mayo

Spor je kulminisao nakon promene statuta grada Subotice i procedure uvođenja bunjevačkog jezika kao zvaničnog, što je izazvalo reakcije Zagreba i tvrdnje da su posle toga upućivane pretnje Hrvatima u Vojvodini.

- Mi smo čekali nekoliko dana vlasti u Srbiji, one se nisu javile ni osudile te pretnje koje su bile lične naravi, izravno upućivane na portalima i u elektroničkoj pošti hrvatske zajednice. Hrvatska zajednica nije dobila potporu srbijanskih vlasti, pa je zatražila potporu Hrvatske.

Nakon toga je usledila hrvatska diplomatska nota, koju je Selaković ocenio kao ”jednu od najglupljih i najbesmislenijih koje je do sada primio”.

- Ta Selakovićeva izjava je do sada nezabeležena u diplomatskoj praksi. Činjenica da su subotičke vlasti kasnije privele jednog ili dva građanina govori o tome da je naša nota imala smisla, a pohvalili su je i Hrvati u Vojvodini - tvrdi Grlić Radman.

- Ako Srbija želi da uđe u Evropsku uniju sigurno ne može nastaviti sa takvim narativom. U izgradnji dobrosusedskih odnosa moraju se rešavati otvorena pitanja poput onog o nestalima iz Domovinskog rata ili statusa hrvatske manjine u Srbiji koja nema prava recipročna srpskoj manjini u Hrvatskoj - zaključio je hrvatski šef diplomatije. 

Pogledajte više