EUROPOLU PUNA SARADNJA: Susret ministara BiH i RS, tema i organizovani kriminal, migranti i bolja kontrila granica

V. MITRIĆ

23. 02. 2021. u 21:07

MINISTAR bezbednosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić primio je, u Sarajevu, ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.

Foto: Ministarstvo

Oni su razgovarali o bezbednosnoj situaciji i unapređenju saradnje u tom sektoru, rečeno je „Novostima“ u tom resoru Saveza ministara BiH.

Poseban fokus je bio, kako saznajemo, „ na realizaciji preostalih obaveza u cilju uspostave pune operativne saradnje sa EUROPOL. Ocenjeno je da su uklonjene sve prepreke za konačnu realizaciju ove obaveze Bosne i Hercegovine na evropskom putu i početak razmene operativnih informacija sa ovom važnom policijskom institucijom Evropske unije“.

Takođe, razmenjene su informacije o migrantskoj situaciji kao i saradnji policijskih agencija u sprečavanju ilegalnih migracija. Naglašeno je da će MUP RS nastaviti sa slanjem policajaca kao pomoć Graničnoj policiji BiH, u cilju bolje kontrole i nadzora istočne granice BiH.

Razgovarano je i o mogućnosti saradnje u oblasti obuke i školovanja policajaca, kako bi se u što kraćem roku popunili nedostajući kadrovi u policijskim agencijama.

Istaknuta je važnost nastavka saradnje i pravovremene razmjene informacija između policijskih agencija u borbi protiv svih vidova organiziranog kriminala i drugih sigurnosnih pretnji.


 

Pogledajte više