NASA ROVER SLETEO NA MARS: Školarci u Jezeru isprataili spuštanje (VIDEO)

Tanjug

18. 02. 2021. u 23:15

ŠKOLARCI u mestu Jezero u BiH sa velikim uzbudenjem gledali su večeras sletanje rovera Američke svemirske agencije (NASA) na drevno jezersko korito na Marsu koje je ime dobilo po njihovom malom rodnom gradu.

Foto: Lj. Smiljanić

Onlajn praćenje sletanja putem video bima, organizovano je u sportskoj sali "Srbija" uz poštovanje epidemioloških mera koje su propisale nadležne institucija, a tom događaju prisustvovali su i predstavnica Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Sanela Dojčinović, tim za vojno civilnu-saradnju ambasade SAD u BiH i predstavnici prirodno-matematičkog fakulteta iz Banjaluke.

Foto: Tanjug/AP

Manifestaciju su u 19 časova otvorili mladi sportisti iz ove opštine prijateljskom odbojkaškom utakmicom, a ekipe su nosile simbolične nazive - Mars i Zemlja, saopšteno je iz kabineta načelnice opštine Snežane Ružičić.

Načelnica opštine je istakla da je ovaj događaj veoma značajan za opštinu Jezero, oba entiteta BiH i region, a potom je dodelila zahvalnice koje je potpisao ambasador SAD u BiH Erik Nelson najmlađim stanovnicima za kratki video-spot na temu palente Mars, koji je agencija NASA objavila na zvaničnom veb sajtu.

Vest da je krater dobio ime po opštini Jezero u Bosni i Hercegovini, praćenje lansiranja i sletanja rovera, izazvala je veliku medijsku pažnju, što bi, ističe Ružičić, moglo rezultirati budućim realizacijama projekata u oblasti turizma i ekologije u toj opštini.

Pogledajte više