SVEĆA ZA LAURU, ŽRTVU ZEMLJOTRESA: Željka Cvijanović u Petrinji i Glini, predsednica RS poručila - ugroženi mogu da računaju na pomoć (FOTO)

S. M.

10. 02. 2021. u 19:35

PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Petrinji da područja u Hrvatskoj najteže pogođena zemljotresom i u naredom periodu mogu računati na pomoć institucija Republike Srpske.

Foto: Srna

Cvijanovićeva je nakon sastanka sa predstavnicima Hrvatske u Petrinji naglasila da je srećna što su Vlada Srpske i ona kao predsednik Republike mogli da intervenišu nakon zemljotresa i najugroženijima pošalju brzo pomoć, dajući im do znanja da su tu za sve što im je potrebno.

- Razgovarali smo danas o tome šta su potrebe za buduće vrijeme i koje se aktivnosti sprovode na sanaciji štete, koja je ogromna i koja je potresla i nas koji živimo u Republici Srpskoj, ne samo zato što smo imali zemljotres nego što smo se solidarisali sa stradalima - rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Petrinji.

Ona je navela da je na sastanku bilo reči i o određenim infrastrukturnim projektima, kakav je izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, čija bi gradnja trebalo da bude završena u skladu sa rokovima.

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević zahvalio je danas predsedniku RS Željki Cvijanović i njenom kabinetu za iskazanu solidarnost i vrednu donaciju u vezi sa nabavkom stambenih kontejnera za smeštaj zemljotresom pogođenog stanovništva u Hrvatskoj. Milošević je, nakon sastanka sa Cvijanovićevom u Petrinji, rekao da je u ime hrvatske Vlade zahvalio predsedniku Srpske i za dalju pomoć i saradnju koju je ponudila u vezi sa saniranjem posledica zemljotresa.

- Ako nam nešto zatreba, oni nam mogu pomoći i možemo im se obratiti. Dakle, oni će kao dobri susedi pokazati solidarnost koju su već pokazali - izjavio je Milošević.

On je naveo da je Cvijanovićevu na sastanku upoznao o izazovima Hrvatske u zemljotresom pogođenim područjima, te o situaciji kada je reč o oštećenim objektima, ali i raspoloživim količinama stambenih kontejnera i mobilnih kućica za smještaj ugroženih ljudi i porodica.

NEIZMERNA TUGA ZBOG STRADANjA DEVOJČICE LAURE CVIJETIĆ

Željka Cvijanović posetila je i mesto gde je stradala devojčica Laura Cvijetić u zemljotresu koji je pogodio Petrinju krajem decembra prošle godine.

- Neizmerna tuga na mestu gde je život izgubila Laura Cvijić. Materijalna šteta može da se nadoknadi, objekti izgradei i obnove, a najveća tragedija ostaju izgubljeni životi koji nikada ne mogu da se vrate. Neka je večni pomen svim žrtvama - navedeno je na Instagram profilu predsednika Republike Srpske. 

Cvijanovićeva se danas u Petrinji sastala sa potpredsednikom Vlade Hrvatske Borisom Miloševićem, poslanikom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Saboru Draganom Jeckov, kao i predsednikom Srpskog narodnog veća (SNV) Miloradom Pupovcem.Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.U nastavku posjete Hrvatskoj predviđeno je da Cvijanovićeva obiđe Glinu i Majske Poljane, naselje najteže pogođeno zemljotresom.

Pogledajte više