RADILI ZA ISLAMSKU DRŽAVU? Panika u Severnoj Makedoniji, uhapšeno osmoro ljudi

Novosti online 28. 12. 2020. u 21:25

POLICIJA Severne Makedonije u ponedeljak je uhapsila osmoro ljudi za koje sumnja da su povezani s Islamskom državom, objavilo je tamošnje ministarstvo unutrašnjih poslova.

Foto: Depositphotos

Osumnjičeni su uhapšeni u Skoplju i Kumanovu nakon istrage koja je trajala nekoliko meseci, dodaje ministarstvo u saopštenju, a prenosi agencija dpa. 

Hapšenja se događaju manje od dva meseca nakon što je radikalni islamista makedonskog i albanskog porekla izveo teroristički napad u Beču u kojem je živote izgubilo četvoro ljudi. Austrijske vlasti su nakon napada od Skoplja zatražile da sarađuju u istrazi. 

U racijama na nekoliko lokacija u Severnoj Makedoniji otkrivene su zalihe oružja, municije i eksploziva namenjenih za terorističke napade i stvaranja "nesigurnosti i straha među građanima", saopštilo je ministarstvo. 

Planovi o napadima zabeleženi su u razgovorima na internetu koji uključuju i nacrte za izrađivanje prsluka s eksplozivima za samoubilačke napade. 

Nijedan od osumnjičenih navodno se nije borio za Islamsku državu u Siriji.

Policija u Severnoj Makedoniji u septembru je otkrila ćeliju Islamske države na svojoj teritoriji, a nedavno uhapšena grupa povezana je s njom. 

(Indeks)

Pogledajte više