NIJE ŽIV, A OSVOJIO MANDAT: Potvrđena pobeda preminulog kandidata za načelnika

Novosti online 16. 12. 2020. u 15:38

CENTRALNA izborna komisija BiH (CIK) je potvrdila rezultate lokalnih izbora u BiH za 64 skupštine opština u Federaciji BiH i 55 u Republici Srpskoj, 119 načelnika opština u FBiH, 14 gradskih skupština u FBiH, pet skupština gradova u Srpskoj, 21 gradonačelnika, te za Skupštinu Brčko distrikta.

Sa sednice CIK / Foto CIK BiH

Predsednik CIK BiH Željko Bakalar rekao je da Komisija nije potvrdila rezultate lokalnih izbora za Skupštinu grada Zvornika i dodao da će rezultati biti potvrđeni dopunskom odlukom CIK, odnosno nakon pravosnažnosti odluke o potvrđivanju rezultata, piše Srna.

Podsetio je da rezultati izbora za Srebrenicu i Doboj nisu ni utvrđeni, jer se vode postupci koje je pokrenuo CIK o utvrđivanju povreda izbornog procesa i eventualne odgovrnosti izborne administracije u ovoj opštini, odnosno gradu.

Kada je reč o izboru načelnika opštine Travnik, Bakalar je istakao da je CIK na sinoćnoj sednici potvrdio rezultate izbora za načelnika ove lokalne zajednice.

- S obzirom na to da zbog smrti kandidat koji je osvojio mandat načelnika, on neće moći biti dodeljen, CIK će doneti odluke o daljem postupanju, u skladu odredbama Izbornog zakona - rekao je Bakalar.

Prema njegovim rečima, CIK je, nakon 5. decembra, kada je utvrdio izborne rezultate, donio sedam naredbi za ponovno brojanje glasačkih listića, a njima je bilo obuhvaćeno 38 osnovnih izbornih jedinica i 182 biračka mesta, uključujući i ono koje je bilo formirano u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Minhenu.

(Blic)

Pogledajte više