NE TREBA NAM ZAPALJIVA RETORIKA: Bisera Turković tvrdi da su njene izjave iskrivljene i da nije vređala srpski narod

S. M.

14. 12. 2020. u 11:20

Nisam vređala srpski narod već je moja izjava iskrivljena i zloupotrebljena, poručila je danas ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković.

Bisera Turković / Foto MIP

Osvrćući se na brojne reakcije nakon njenog gostovanja na Fejs televiziji, Turkovićeva ističe da oni koji je kritikuju trebaju da pogledaju celu emisiju.

– Naše viđenje budućeg uređenja Bosne i Hercegovine je poznato odranije i već je u nekoliko navrata izazivalo polemike u javnosti. Dakle, stranka kojoj pripadam, ali i ja lično, smatramo da bi naša država bila najfunkcionalnija sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim. S obzirom na to da su ovi politički stavovi poznati i uvek dostupni javnosti, ne vidim razlog za burne reakcije kojima se bespotrebno podižu tenzije- navodi Turkovićeva.

Imajući u vidu različite zahteve i reakcije mnogobrojnih političkih predstavnika nakon njenog gostovanja na Fejs televiziji, Turkovićeva ističe da velika većina njih verovatno nije ni pogledala kompletan intervju.

– Želim da naglasim da iskrivljivanje i zloupotreba mojih izjava, s ciljem skretanja pažnje sa važnih procesa koji se dešavaju i koji slede, nikome neće doneti ništa dobro na ovim prostorima. Jasno je da poslednja dešavanja u UN, pred Kongresom SAD i Evropskoj uniji, ali i drugi najavljeni procesi, unose nervozu kočničarima napretka BiH, ali je nedupustivo i s gnušanjem odbacujem zloupotrebu i konstruisanje mojih izjava, posebno u kojima su iznesene tvrdnje da sam vređala jedan narod. To sam, podsećam, i u pomenutom gostovanju demantovala i pojasnila - navodi Turkovićeva.

Ona dodaje da se slaže sa mnogim reakcijama i zahtevima da je potrebno izbegavati zapaljivu retoriku, te da je potrebno da političari uvažavaju jedni druge i poštuju Dejtonski mirovni sporazum.

Turkovićeva navodi da za početak predlaže „da se prestane negirati genocid nad Bošnjacima, da se poštuju sudske presude, da se prestanu veličati ratni zločinci i da im se oduzmu odlikovanja.

– Da se konstantno ne vređa jedan narod svodeći ga na versku skupinu, da se ne vređaju verski službenici… Takođe, za početak, važno je da prestane sistemska diskriminacija u Republici Srpskoj, da se ispoštuje presuda Ustavnog suda BiH i bošnjačkoj deci omogući izučavanje bosanskog jezika, da se iz udžbenika ukloni ratni zločinac Ratko Mladić, da se poštuje član 97. Ustava entiteta RS i da se omogući zapošljavanje u javnom sektoru po popisu iz 1991. godine, da se ukloni ilegalno sagrađena crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju, da se rasvetle ubistva 13 povratnika u Republici Srpskoj - navodi Turkovićeva i dodaje da bi početak rešavanja ovih problema, istinski potvrdio da poštujemo zakone, Ustav, Dejtonski sporazum, te da više uvažavamo i poštujemo jedni druge.

Pogledajte više