PROGUTALI JE TALASI: U olujnom nevremenu na Jadranu nestala naftna platforma teška 500 tona! (FOTO)

Jurica KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

09. 12. 2020. u 17:59

NAFTNA platforma zagrebačke Ine nazvana Ivana D netragom je nestala pre nekoliko dana, a potraga za gigantskim postrojenjem još uvek ne daje rezultate.

Foto: Printskrin

Platforma je bila stacionirana pedesetak kilometara od Pule, na njoj nisu u trenutku nestanka bili radnici, a veliko nevreme koje je pogodilo Jadran proteklih dana očito je dovelo do havarije. Zadnji kontakt ostvaren je ovaj vikend, a onda je sve krenulo po zlu i sada stručnjaci tvrde da tako nešto nije zabeleženo u svetu. Naime, potpuno je izgubljen kontakt sa platformom koja pluta morem od 2001. godine i učestvuje u istraživanjima nafte i gasa u severnom Jadranu.

Ivana D je jedna od dvadesetak sličnih platformi u severnom delu Jadrana, a bila je smeštena na području gde je i najviše gasa. Povezana je gasovodom sa centralnom platformom, a na njoj inače nije bilo predviđeno da budu smešteni i radnici. Ima tri sprata i nedavno je tehnički pregledana, kada je ustanovljeno da je sve u redu.

U ovom času postoji 50-tak bušotina na 11 polja gasa u severnom Jadranu, a Ivana D je bila fiksno spojena na morsko dno gde je dubina oko 40 metara. Teška je oko 500 tona, a oprema za proizvodnju bila je na visini od 20 metara.

Šta se sa njom u međuvremenu dogodilo niko ne zna, a pretpostavke su ili da je potonula ili 'odlutala' u neki drugi deo Jadrana. Uprkos lošem vremenu nad morem su leteli i vojni avioni, ali ništa nisu primetili. Stručnjaci iz Ine kažu da ne postoji opasnost za okolinu, iako je naravno pitanje što se sve može dogoditi ako je platforma potonula na dno mora. Pretpostavka je da će gas jednostavno ispariti i da neće biti posledica.

Foto: Printskrin

Ugledni stručnjak Želimir Šikonja koji je dugo u zagrebačkoj naftnoj kompaniji radio na poslovima vezanim za platforme smatra da je najrealnije kako se platforma zbog jakog vetra i visokih talasa od sedam metra naprosto raspala i potonula.

- Sada bi to mogla biti hrpa gvožđa na dnu mora. Ali tek treba da se vreme smiri i da nastavimo potragu.

PODMORNICE ISTRAŽUJU DNO MORA

ROBOTSKE podmornice istražiće morsko dno na mestu gde je platforma mogla potonuti čim se vreme na Jadranu smiri. Ostale platforme normalno rade i nema poteškoća u opskrbi Hrvatske domaćim gasom.

Sama platforma bila je u vlasništvu Italijana, ali je onda Ina donela odluku da je otkupi. Bivši direktor Ine Davor Štern postavlja i pitanje zašto se uopšte išlo na otkup platforme koja je verovatno svoje već dala, a protivi se i proizvodnji nafte u Jadranu. ”Gas da, ali nafta ne”, kaže Štern, tvrdeći da su havarije uvek moguće.

Pogledajte više