STATUS KANDIDATA SLEDEĆE GODINE? Članovi Predsedništva BiH u zajedničkoj poseti sedištu Evropske unije u Briselu

O. MATAVULj

30. 09. 2020. u 19:18

ČLANOVI Predsedništva BiH posle dugo vremena boravili su u sredu u zajedničkoj poseti Briselu, sedištu Evropske unije, gde su imali niz sastanaka koji se tiču dosadašnjeg napretka BiH na evropskom putu.

Članovi PBiH sa Davidom Sasolijem / Foto SRNA

Posle sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, potpredsednikom Evropske komisije Đozepom Boreljom, te komesarom EU za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem, srpski član PBiH Milorad Dodik je rekao da se razgovaralo o pitanjima bitnim za celi region.

- Mogli smo čuti da je bilo određenog napretka u nekoliko pitanja, a trebalo bi da učinimo još neke napore kako bismo iduće godine mogli doći do statusa kandidata. To bi bila nova dinamika za BiH, ja to podržavam i mislim da je to dobro - rekao je Dodik.

Razgovaralo se i o novom paketu pomoći za Zapadni Balkan koji će obuhvatiti 18 projekata.

- Paket ekonomske podrške, koji se usaglašava i trebalo bi ovde biti usvojen sledećeg utorka, podrazumeva izgradnju komunikacija, auto-puteva, železnica, plinovoda između glavnih gradova zemalja Zapadnog Balkana. Biće određeni i koridori, pa ćemo i mi uskoro početi da pripremamo dokumentaciju za te projekte - rekao je Dodik.

On kaže da se razgovaralo i o tome da migranti treba da se zadrže na granicama, i da se izbace svi koji su se tu zatekli bez osnova.

Dodao je i da je njegov stav jasan i kada se govori o "malom šengenu", navodeći da su članovi PBiH u Briselu "raščistili" to pitanje i da će EU podržati implementaciju te inicijative.

- Važno je da BiH bude deo toga, ali ne da se kasnije priključi tom procesu - istakao je Dodik.

Predsedavajući PBiH Šefik Džaferović istakao je da će EU naredne sedmice objaviti izveštaje koji se tiču proširenja članstva i paketa ekonomske podrške Zapadnom Balkanu.

- Kada je u pitanju proširenje EU, rečeno je da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EK i da treba da nastavimo da radimo u tom smeru. Ukoliko ispunimo obaveze kandidatski status možemo očekivati iduće godine - kaže Džaferović.

Dodao je da će EU podržati BiH da se što uspešnije nosi sa problemom ilegalnih migracija, i da je pripremljen plan koji će pomoći u smanjivanju broja migranata u BiH. Prema njegovim rečima, iz EU su dobili informaciju da je ono što se kod nas zove "mali šengen", zapravo realizacija tzv. četiri slobode kretanja - robe, ljudi, kapitala i usluga.

- To je nešto što će biti standardizovano pravilima EU i to nije zamena za put ka EU, već priprema za članstvo - saopštio je Džaferović.

Članovi PBiH pozvali su Đozepa Borelja da poseti BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je on i prihvatio.

BEZ RAZMIRICA

U FEDERALNIM medijima u sredu se pojavila informacija da je Milorad Dodik odbio da prilikom fotografisanja stane do Šefika Džaferovića, što je Predsedništvo demantovalo.

- Članovi PBiH jedinstveno su nastupili u evropskim institucijama, bez razmirica - stoji u saopštenju.

Pogledajte više