"VIDEĆETE KAKO PETOKRAKA DOBRO GORI": Haos u Hrvatskoj zbog crvene zvezde - Zastava u plamenu, gomila srče i teških reči (VIDEO)

Novosti onlajn

26. 09. 2020. u 00:33

VELIKA crvena zvezda koja je u nedelju postavljena na neboder u Rijeci podstakla je mnoge, kojima smeta sve što simbol petokrake u sebi nosi, da burno reaguju.

Foto: Facebook/Printscreen/Dragovoljci Vinkovci - Slavija

Iako je reč o umetničkoj instalaciji, koja je deo projekta Evropske prestonice kulture, nije bilo potrebno mnogo vremena da izazove negodovanje i agresivne ispade pojedinaca u Hrvatskoj.

Pošto nisu uspeli višemesečni napori da se spreči postavljanje petokrake tačno na 77. godišnjicu otkako su Rijeka, Kvarner, Istra i Zadar oslobođeni, krenulo se u nove akcije.

Najpre je organizovan protest sa kog je poručeno da su se okupili zbog „tog rugla, zvezde petokrake, simbola najvećeg zla u Hrvatskoj od 1945. do sada”.

„Videćete kako petokraka lepo gori”

Potom su članovi Udruženja dobrovoljaca „Vinkovci Slavija“ zapali beli zastavu na kojoj je bila velika crvena zvezda petokraka.

- Svesni smo da smo ovakvim razmišljanjem za neke glupavi, ali to je naš izbor. Rastužuje nas što su neki rodoljubivi simboli zabranjeni, dok petokraka i kokarda nisu. Znam samo da ćemo progledati tek kad nam dođu vile u oči. Bez obzira na sve, videćete kako petokraka lepo gori”, poručili su oni.

Zbog skulpture u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvezde petokrake u koju je uronjeno 2.800 krhotina stakla koje podsećaju na 2.800 poginulih boraca u bitci za Rijeku zameniku gradonačelnika tog grada Nikoli Ivanišu razbijeni prozori i ispisani uvredljivi grafiti na privatnoj klinici.

U Hrvatskoj se već godinama raspravlja o simbolici koju crvena petokraka u sebi nosi. Dok je jedni smatraju da označava borbu protiv fašizma i simbolizuje sindikalizam, za druge predstavlja simbol totalitarnog režima, simbol zla i okupacije Hrvatske i obeležje pod kojim je, kako tvrde sprovođena velikosrpska agresija.

Pogledajte više