KRIVAC SANADER: Slučaj nekada perspektivnog hrvatskog i EU političara

BIVŠI hrvatski premijer Ivo Sanader iz zagrebačkog zatvora "Remetinec" upućen je na operaciju kičme, a nakon oporavka čekaju ga nove presude koje bi mu mogle produžiti boravak iza rešetaka.

Arhiva Novosti

Iako mnogih aktera raznih afera koje se vuku godinama nema više ni na životu, a problematični svedoci da bi spasli vlastitu kožu sve svaljuju na bivšeg najmoćnijeg čoveka u Hrvatskoj, ređaju se optužnice i presude, pa već sada Sanader mora da odleži osam i po godina. A presuda za najpoznatiju aferu, onu nazvanu "Fimi medija", koja tereti Sanadera da je reketirao po firmama kako bi pribavio novac za HDZ, još nije došla na red.
Već je godinama u zatvorima, od austrijskog do hrvatskog, ne žali se mnogo, ponekad je sam u ćeliji, ponekad sa nekim drugim. U šetnje zatvorskim krugom ide najčešće sam, kako bi se izbeglo da ga neko ne napadne, ali uživa ugled i u zatvorskom ambijentu gde ga često zovu "ćaćom", a ponekad i "predsednikom".

Javno nikada ništa nije rekao, niti je povukao za sobom bilo koga od svojih saradnika.Slučaj Sanader verovatno je najneobičnija politička priča na ovim prostorima. Sve loše što se događalo svaljeno je na njega, iako je bivši premijer dao najveći doprinos da Hrvatska krene prema EU. Bio je i najperspektivniji političar kojeg su mnogi videli na istaknutim mestima u evropskoj administraciji, a sada je napušten, zaboravljen i pamte ga samo po optužbama za korupciju. Sanader nikada nije progovorio o pozadini afera.

DOKAZI BAŠ TANKI

SVE oko Sanadera i danas je krajnje misteriozno. Nema odgovora da li su Angela Merkel ili Amerikanci tražili progon i njegovo micanje sa premijerske funkcije, iako je bio miljenik Evrope. Nikada nije direktno ustanovljeno da je došao do novca nelegalnim putem, već su to tvrdili svedoci koji su i sami bili umešani u korupciju. Ostaje i neodgovoreno da li je sa moćnim šefom mađarskog MOL-a Zoltom Hernadijem dogovarao u jednom restoranu mito za prepuštanje Mađarima većinsko vlasništvo u hrvatskoj naftnoj kompaniji. Ostao je samo sporan snimak i papirić na kojem je nešto napisano, a restoran koji je sve to režirao na kraju je propao.

Pogledajte više