U ISTRI SVI OTIŠLI OD PUPOVCA: Najveća kriza ikada potresa SDSS

J. KERBLER, dopisnik "Novosti" iz Zagreba

05. 09. 2020. u 10:30

U ISTRI, tradicionalnoj tvrđavi hrvatske levice, posle punih 11 godina više nema SDSS-a.

Foto: HINA

Razlog je što je raspuštena županijska organizacija, kao i organizacije u Puli, Umagu i Rovinju.

Svi članovi SDSS-a, pre svega Srbi koji tamo žive, istupili su iz stranke, nezadovoljni kako stranačko vođstvo, sa Miloradom Pupovcem na čelu, donosi odluke. Sada već bivša predsednica istarske organizacije Mirjana Galo kaže da odluka nije doneta preko kolena, već da je rezultat dugog nezadovoljstva istarskih članova SDSS-a koje niko ništa nije pitao, pa tako mnogi članovi kažu da nisu konsultovani ni oko odluke da Boris Milošević ide na obeležavanje "Oluje" u Kninu.

Za sada niko više ne želi da govori, a ćute i u središtu SDSS-a. To je sigurno jedna od najvećih kriza koje potresaju najjaču srpsku stranku u Hrvatskoj, koja ponovo učestvuje u vlasti zajedno sa HDZ-om.

Istra je sve ovo vreme bila mesto tolerancije i svega onoga za što se zalažu Pupovac i vođstvo SDSS-a u Zagrebu, ali je očigledno nešto krenulo po zlu kada su svi Srbi koji žive u Istri okrenuli leđa stranci.

Pokušali smo da dobijemo odgovor od nekoliko, sada već bivših članova SDSS-a, koji su vodili organizacije u Puli i Rovinju i svi su nam potvrdili da je odluka o raspuštanju donesena još pre izbora u Hrvatskoj. Niko nije želeo javno da govori, jer tvrde da ih ni do sada niko iz Zagreba nije pitao ide li SDSS u dobrom smeru, pa bi sada to moglo da se shvati kao osveta kada su otišli iz stranke.

Foto: Tanjug/AP foto/Darko Bandić

Boris Milošević na obeležavanju "Oluje"

Ni Mirjana Galo ne želi da kaže koji su sve razlozi što SDSS više ne postoji u Istri, već samo naglašava da Istrani nisu bili zadovoljni nekim odlukama i ljudima iz vrha stranke.

- Vidite, odlazak Miloševića u Knin je tema o kojoj je trebalo razgovarati sa svim organizacijama SDSS-a u Hrvatskoj - kazao nam je jedan bivši funkcioner stranke, razočaran što SDSS nije bio aktivan na terenu. - Niko nema ništa protiv normalizacije, pogotovo Srbi koji žive u Istri i najčešće i nemaju problema, ali ovako važna odluka da se ide u Knin trebalo da bude predmet rasprava. Kao i odluka da SDSS opet uđe u koaliciju sa HDZ-om.

URBANE SREDINE NISU BILE VAŽNE

MIRJANA Galo kaže da istarska organizacija nije bila zadovoljna odnosom stranke prema Istri kao i, kako je rekla, nekim drugim urbanim sredinama koje SDSS-u "nisu bile važne".

- Odluku o napuštanju stranke doneli smo još u maju, ali nismo želeli ranije da reagujemo da ne bi ispalo da remetimo predizbornu kampanju - rekla je Galo. - A onda smo dan nakon parlamentarnih izbora raspustili županijsku i sve tri gradske organizacije koje su delovale u Puli, Umagu i Rovinju.

Tvrdi i da je vođstvo u Zagrebu dugo vremena bilo ravnodušno prema lokalnim organizacijama, da se uopšte nije slušalo kakav je stav ljudi na terenu i da u takvim okolnostima nije imalo smisla nastaviti sa radom.

- Što će vam lokalna organizacija kada se niko ništa ne pita. Mnogi naši članovi bili su ogorčeni kada su iz novina saznali da Milošević ide u Knin, a pre toga ništa nismo znali. Sada neka se vrh SDSS-a snalazi kako zna i ume, mi više to ne želimo da tolerišemo - kaže naš sagovornik iz Pule.

Pogledajte više