DRAMATIČNA AKCIJA SPASAVANJA MIGRANTA U GRADIŠCI: Uvukao se pod kamion i zaglavio se, vikao je i plakao, spasli ga vatrogasci

O. MATAVULj

27. 08. 2020. u 07:52

VATROGASNA jedinica Gradiška spasla je migranta, poreklom iz Maroka, koji se u pokušaju ilegalnog prelaska granice zavukao pod prikolicu šlepera.

Foto: Nezavisne novine

On se potom zaglavio i visio iz kamiona ne mogavši da mrdne dok ga vatrogasci nisu izbavili.

Sve se odigralo u utorak kod benzinske pumpe, koja je svega 200 metara udaljena od graničnog prelaza u Gradišci. Kada se zaputio prema Hrvatskoj, vozač šlepera jedne privatne firme iz Mostara osetio je čudno kretanje i ispod prikolice uočio čak tri mlađa muškarca. Vozač je pozvao policiju i dva migranta sama su izašla ispod kamiona, dok se treći zaglavio pa su upomoć pozvani vatrogasci i Hitna pomoć.

Dramatično spasavanje trajalo je puna dva sata. Kako pričaju očevici, vatrogasci su prvo morali da odšrafljuju i odstranjuju delove kamiona, a zatim i da hidrauličnim kleštima razvlače lim kako bi uopšte doprli do zaglavljenog mladića.

Za to vreme mladić je jaukao, vikao, plakao... Spasioci su sve vreme s njim komunicirali na engelskom jeziku i smirivali nalete panike. Srećom, sve je okončano bez posledica i migrant je bez povreda izbavljen.

- Kada je oslobođen, bilo je to veliko olakšanje. Taj mladić je odmah potrčao u zagrljaj vatrogascu koji ga je izbavio. Snažno ga je zagrlio i onako sav prljav ga zdušno izljubio. Izvinjavao mu se i govorio da ništa slično više neće pokušavati - pričaju očevici.

PREDATI U SARAJEVO

NAČELNIK PU Gradiška Bojan Škorić kaže da je ovaj slučaj prijavio vozač kamiona.

- Ispod priključnog vozila zatečene su tri osobe. Po dolasku patrole dvojica su se oslobodila i izašla, dok se treći zaglavio. Intervenisali su vatrogasci i oslobodili ga. Sva trojica su privedena i predata u nadležnost Službe za poslove sa strancima u terensku kancelariju u Sarajevu - rekao je Škorić.

Pričaju i da ih je migrant molio za razumevanje, govoreći da je u potrazi za boljim životom želeo da se dokopa Evropske unije, žaleći se kako u njegovoj zemlji vladaju nemaština, kriminal i korupcija.

Pojašnjavaju da su se sva tri mladića zavukla između prikolice i kamiona, između točkova na delu gde se nalaze kutije za alat. U tom pokušaju jedan od njih se dodatno zaglavio u malom prostoru između šasije i tereta i ostao da visi.

- To je prostor veličine ljudske glave i fizičke deluje nemoguće da tu bilo ko stane. Zavukao se nogama prema kabini i kada je izlazio dodatno se zaglavio. Noge su mu bile zaglavljene u tom prostoru, a ostatak tela je visio - pričaju očevici.

Oni kažu da se pod kamion podvukao najmanji vatrogasac, koji je sve vreme komunicirao s mladićem.

- Nije mogao da izađe i jedva su uspeli da ga vrate u taj prostor, kako bi uopšte mogli da mu priđu. Odvojili su prikolicu i još neke delove, da bi hidrauličnim kleštima savili deo šasije i na kraju uspeli da ga izbave - kažu očevici.

Pogledajte više