POČETAK ŠKOLE SE ODLAŽE ZA 15. SEPTEMBAR U BiH: Situacija još uvek nestabilna, zdravlje dece najvažnije

Novosti online

20. 08. 2020. u 16:39

KRIZNI štab Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine najavio je mogućnost odlaganja početka nove školske godine za 15 dana zbog nestabilne epidemiološke situacije.

Foto: Depositphotos

U tom slučaju nastava u BiH mogla bi da počne od 15. septembra.

Stručnjaci federalnog ministarstva zdravstva zakazali su sutra u Konjicu sastanak s predstavnicima nadležnih kantonalnih ministarstava na kojem će detaljno razmotriti aktuelnu situaciju i doneti finalne zaključke vezane za početak školske godine.

- Epidemiološka situacija nije stabilna u ovom trenutku i bilo bi dobro da ne krenemo s nastavom u predviđenom roku - kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

- Prioritet je zaštita dece, ali rizik jeste i prenos virusa iz škola u domaćinstva. Otvaranje škola u punom kapacitetu je najveći rizik u ovoj situaciji, dok alternativni vidovi obrazovanja nose najmanji rizik. Međutim, onlajn nastava ne može biti jedino prihvatljivo rešenje, a na neke uzraste nije ni primenjiva, kao što su to učenici od prvog do četvrtog razreda. Stoga je kombinacija ova dva pristupa najbolje rešenje.

- Najprihvatljivije je otvoriti škole za učenike do četvrtog razreda osnovnih škola, kao i za učenike prvih razreda srednjih škola - rekao je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

On je naglasio kako je važna i edukacija roditelja, nastavnika i učenika o bolesti kovid 19, odnosno podizanje njihove svesti o širenju lažnih vesti i zabluda o virusu. Pažnja će se posvetiti i pripremi za eventualne situacije pojave zaraze u školama.

U Bosni i Hercegovini danas je zabeleženo 340 novih slučajeva i ova zemlja sada vodi kada je reč o broju slučajeva na dnevnom nivou u regionu.

(Blic)

Pogledajte više