PRONAĐENO NAPUŠTENO NOVOROĐENČE: Ostavili dete u kartonskoj kutiji, beba hitno hospitalizovana

Novosti online

16. 08. 2020. u 10:11

U MESTU Ciljuge, na području Živinica u BiH, u subotu ujutru je pronađeno napušteno novorođenče.

Foto: Depositphotos

Dete je najverovatnije ostavljeno tokom prethodne noći. Zahvaljujući prolaznicima i brzoj reakciji nadležnih, dete je spaseno i trenutno se nalazi u UKC Tuzla.

Dečak je pronađen u kartonskoj kutiji u Ulici Stara pruga u Živinicama, a policija je dobila prijavu u 6 sati i 30 minuta.

- Odmah po izlasku na lice mesta policijski službenici su potvrdili navode prijave. O svemu je obavešten Centar za socijalni rad radi preduzimanja mera u okviru nadležnosti. Policijski službenici Policijske uprave Živince u saradnji sa Tužilaštvom nastavljaju rad na dokumentovanju odnosno rasvetljavanju okolnosti ovog događaja - rekla je Amra Kapidžić, portparolka Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona.

Novorođenče starosti jedan dan hospitalizovano je na Klinici za dečije bolesti UKC Tuzla.

- Dete je trenutno u stabilnom zdravstvenom stanju - navela je portparolka UKC-a Ersija Aščerić.

Odmah su u živiničkom Centru za socijalni rad pokrenute i neophodne procedure za zbrinjavanje novorođenčeta.

- To je hitno stavljanje deteta pod starateljstvo za posebne poslove dok se ne utvrdi ili identitet ili da se odredi ime i prezime detetu putem upisa u matične knjige. Radiće se plan zaštite u skladu sa Porodičnim zakonom i zbrinjavanje bebe - istakla je v.d. direktorka Centra za socijalni rad Živinice Azra Hodžić.

Prema pisanju lokalnih medija, već postoje indicije o identitetu majke i sumnja da se radi o osobi koja nije sa područja Živinica.

(Telegraf)

Pogledajte više