DA SE ZAUSTAVI MRŽNJA PREMA SRBIMA: Najkraća Izjava sećanja do sada

- MISLIMO da je vreme da se nakon 25 godina zločini osvetle i da se osvetli zašto se to dogodilo i kolika je to šteta ne samo za Srbe u Hrvatskoj nego i za samu Hrvatsku. Mislimo da je nužno da se prestane ismejavati ili prećutati tuđa stradanja. Umesto toga treba početi poštovati stradanja drugih. Tako čine čestiti ratnici, tome vode mudri i pošteni političari, o tome propovedaju istinski sveštenici - piše u Izjavi sećanja Srpskog narodnog veća uoči obeležavanje Oluje.

Foto: Tanjug

Ova, trinaesta po redu Izjava sećanja je i najkraća do sada.

- Na 25. godišnjicu operacije Oluja sećamo se strahota rata 1991.-1995. te svih žrtava i svih njihovih stradanja, kako Hrvata koji su stradavali u ratnom nasilju i progonima 1991. i 1992. tako i Srba koji su stradavali u ratnom nasilju i progonu u leto i jesen 1995, ali i godinama nakon toga - piše u izjavi krovne organizacije Srba u Hrvatskoj.

- I dok su ratna stradanja Hrvata priznata i ozvaničena komemorisanjima, a progonstva završila povratkom, te mnogi odgovorni Srbi za počinjene zločine nad njima kažnjeni, to se ne može reći za ratna stradanja i progonstvo Srba. Ratni zločini počinjeni prema Srbima retko su kažnjavani, posebno zločini u Oluji i nakon nje. Mesta njihova stradanja obeležavaju i komemorišu samo srpske organizacije, a za državu i državnu vlast ona kao da i ne postoje. Isto je i sa progonstvom gotovo 200.000 Srba samo u Oluji, ne računajući one u Bljesku i u brojnim gradovima Hrvatske izvan ratnog područja.

U Izjavi se navodi da svest o tolikom stradanju Srba ne postoji u Hrvatskoj. ”Svest o potrebi da se iskažu žaljenje i empatija te da se osude zločini godinama se sve više smanjuje, a na njezino mesto dolaze bešćutnost i nehrišćanska ismijavanja, mržnja prema preostalim Srbima, netolerancija prema onome što ih čini različitim od Hrvata i nasilje, bilo verbalno bilo fizičko”.

Srpsko narodno veće tako poručuje da bi se mnogi pitali zašto je to tako kada bi otišlo 200.000 ptica ili da bude posećeno 2000 lipa.

- Ovako pod ratnom pretnjom i protiv svoje volje iz Hrvatske je izbeglo 200.000 duša i ugašeno je gotovo 2.000 ljudskih života, što za vreme Oluje, što mesecima posle nje, mahom onih koji su bili nemoćni da sebe odbrane, a kamoli da nekog napadnu. Uništene su ili devastirane stotine naselja i hiljade kuća, podizane vekovima i generacijama. Svi navodno znaju zašto i niko u tome ne vidi štetu.

Poziva se da se zaustavi mržnja prema Srbima i nasilje i da se u Hrvatskoj počne graditi društvo tolerancije i poštivanja različitosti.

- Dok tada ostaćemo u mislima kako sa našim stradalim i prognanim sunarodnjacima Srbima, tako i s našim stradalim i prognanim sugrađanima Hrvatima, u isto vreme i u istim mislima na dan sećanja na egzodus prouzročen Olujom.

Pogledajte više