ANALITIČARI: Čudna odluka Milanovića da ignoriše sabor

Tanjug 20. 07. 2020. u 10:42

IZJAVOM da neće prisustvovati konstitutivnoj sednici hrvatskog parlamenta u sredu, 22. jula, predsednik Zoran Milanović našao se ponovo u centru pažnje hrvatske javnosti.

Foto Tanjug/HINA

I dok ga analitičari kritiuju, nekadašnji predsednik Ivo Josipović kaže da bi voleo ako bi se Milanović predomislio.

-Tačno je da je svoju ustavnu obavezu ispunio sazivanjem sednice, ali funkcija predsednika više je od formalno propisanih zadaraka. Predsednik kao nadstranačka osoba sa specifičnom ustavnom pozicijom simbolizuje nacionalno jedinstvo-kaže Josipović.

Dodao je da prisustvo predsednika države na konstitutivnoj sednici nosi i poruku poštovanja i želje za uspešnim radom novom Saboru i budućoj vladi.

Sa Pantovčaka je, naime, saopšteno da je “donošenjem Odluke o sazivanju prve sednice Hrvatskoga sabora, predsednik Republike ispunio svoju Ustavom predviđenu ulogu”.

To će biti prvi put u hrvatskoj istoriji da predšednik ne prištvuje konstituisanju parlamenta.

Za političku analitičarku Ankicu Mamić to je još jedan u nizu poteza predsednika Milanovića kojima je uspeo da iznenadi javnost.

-”Predsednik sa karakterom“ (što je bio slogan Milanovićeve predsedničke kampanje) i dalje pokazuje svoj karakter. Imali smo inauguraciju i izvođenje himne koji su bili različiti od svih prethodnih. I davanje mandataru da formira vladu bilo je drugačije nego ijednom dosad. Očito, Zoran Milanović je odlučio da bude drugačiji predsednik od prethodnika. Kao da želi uvesti neku novu, svoju eru-kaže Mamić.

Ona primećuje da originalnost ima šarma, ali i tradicija, kaže, ima svoje vrednosti.

Mamić je za zagrebački Večernji list rekla da joj se čini da je Milanović odlučio da iskaže svoj karakter tako što ć raditi samo ono što on smatra potrebnim i prikladnim.

Analitičar Božo Skoko takođe ne nalazi dobre strane u Milanovićevoj odluci i ističe da predsednik države mora biti vidljiv i mora poštovati najveću zakonodavnu instituciju u zemlji.

Za analitičara Matu Mijića ovaj potez nije iznenađenje, a Milanovićevu odluku vidi u skladu sa njegovim ponašanjem i porukama otkad je izabran za predsednika Republike.

-Mora se priznati, vrlo je dosledan u obezvređivanju institucije predsednika Republike Hrvatske-naveo je i dodao da se Milanović ponaša u “maniru pubertetskog buntovnika bez razloga”.

-Milanović ulazi u dubiozne sukobe koji ni jednom njegovu prethodniku nisu pali na pamet, a nije da nismo imali različite profile na Pantovčaku. Dok su oni pokušavali pokazati da čine više od onoga što su objektivno mogli, Milanović šalje jasnu poruku da s jedne od najviših funkcija u državi ne misli da učini ništa više od onoga što po Ustavu mora-smatra Mijić.

Analitičar Damir Jugo smatra da je Milanovićeva ranija poruka da neće glasati na izborima I sada ovo izbegavanje konstitutivne sednice zaravo nastavak povlačenja nekonvencionalnih poteza.

-Poprilično je čudna poruka kada osoba koja saziva konstitutivnu sednicu Sabora na nju ne dođe-kaže Jugo.

Pogledajte više