KONAČNI REZULTATI HRVATSKIH IZBORA: Bez Pupovca i Penave nema nove vlade

Pobednkik izbora je HDž sa manje poslaničkih mesta nego pre četiri godine, ali realnim šansama da po treći put za redom sastavi vladu.

Foto: Printskrin/Jutjub/Marin Vlasic

HDž je na hrvatskim izborima osvojio 60 mandata, šest manje nego pre četiri godine, ali je relativni pobjednik ispred SDP koji ima 42 mesta u Saboru. Treća stranka je Domovinski pokret koji je osvojio 14 mesta, dok Most će Most imati 11, a stranka „Možemo“ 10 poslaničkih mesta. SDSS je osvojio tri mesta, a u Sabor ulaze Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov.

„Uspeli smo da pobedimo tri puta za redom i sastavićemo stabilnu vladu“, rekao je u izbornoj noći predsednik HDž-a Andrej Plenković. Nije otkrio potencijalne koalicijske partnere, niti je rekao da će se nastaviti saradnja sa SDSS-o i manjinskim poslanicima. Izbori znače i poraz Zorana Milanovića, koji se iz lagodne pozicije predsednika države uključio u kampanju i najavio svoju kandidaturu za premijera.

Ipak, ništa nije završeno, jer tek slede pregovori oko formiranja većine u Saboru. Moguće su sve kombinacije, a Domovinski pokret je poručio da neće surađivati sa SDSS-om i strankom „Možemo“. Od Milorada Pupovca i lidera Domovinskog pokreta, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave ovisi kakva će biti nova vlada i kome će se prikloniti, desnom centru ili levici, koja je pretrpila poraz na izborima.

Hrvatsku čekaju ove godine još evropski i predsednički izbori, a ostaje i otvoreno pitanje kakva je daljnja sudbina glavnih aktera hrvatskih izbora. Ako Andrej Plenković sastavi vladu biće ugrožena politička budućnost Zorana Milanovića, a ako levica nekih čudom na kraju uspe Plenković ima male šanse da ostane na čelu HDž-a.

Pogledajte više