AMBICIJE BIVŠEG SLOVENAČKOG PREDSEDNIKA: Borut Pahor želi da zameni Miroslava Lajčaka

Uskoro će na adresu Borelja stiči prijava slovenačkog veterana u poitici da želi biti posrednkik u dijalogu Beograda i Prištine.

Borut Pahor, Foto AP

Bivši slovenački predsednik Borut Pahor ima želju da zameni slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka na mestu posebnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine. Naime, krajem avgusta Lajčaku ističe mandat, a za koji dan Pahor će poslati ličnu prijavu Đozepu Borelju, uz punu podršku slovenačke vlasti da nastavi evropsku političku karijeru.

Nakon dva mandata kao predsednik Slovenije Pahor ne želi u političku penziju, a godinu dana je kao bivši šef države imao kancelariju sa dva zaposlena i država mu je obezbedila novac za rad. U decembru prošle godine osnovao je inicijativu Prijatelj zapadnog Balkana, kojoj su pristupili i neki bivši premijeri i političari iz Evrope, između ostalih bivši švedski premijer Karl Bildt, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Katarin Ešton i drugi. Pahor je u mnogo navrata komentarisao događaje na jugoistoku Evrope i predlagao da Evropska unija pokaže više inicijative za proširenje. Zadatak te njegove privatne inicijative je promicanje dijaloga, pomirenja i ekonomskog razvoja svih zemalja zapadnog Balkana.

U lobiranju da zameni Lajčaka pomaže mu i Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije, na kojem je čelu njegova bivša stranačka saradnica Tanja Fajon. Slovenci sada intezivno zagovaraju da svi prihvate Pahora kao najprikladnijeg kandidata, što je u interesu i Slovenije koja održava dobre kontakte sa mnogim državama u regionu. Slovenačka diplomatska mreža dobila je zadatak da u narednim danima kontaktuje sve viđenije političare u Briselu koji će doneti odluku ko će da zameni Lajčaka, a za Boruta Pahora se tvrdi da zadovoljava sve kriterijume.

Procedura je takva da se nakon lične prijave Evropskoj službi za spoljno delovanje koju vodi Borelj ocenjuju svi prijavljeni i onda donosi odluka za dvogodišnji mandat na mestu posebnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine. Slovenci tvrde da bivši predsednkik ne samo da odlično poznaje stanje u regionu, nego i uživa ugled, jer je svo vreme kako je bio predsednik države pokazivao neutralnost i angažman da se dijalogom reše problemi. Pahor se nakon što mu je završen mandat predsednika želeo da vrati i u stranku, Socijalne demokrate, ali Tanja Fajon nije podržala tu njegovu želju. Nije podržava li Pahora da postane posebni izaslanik za slovenačku kandidaturu za Veće bezbednosti UN-a, ali to nije sprečilo bivšeg šefa države da se održi u politici i sada iskaže i evropske ambicije.

Pahor je kao retko koji političar stalno aktivan i na društvenim mrežama, a nedavno mu je bio hakiran i profil na Fejsbuku na kojem ima 137.000 pratioca. Pre nekoliko meseci je objavio da je na aerodromu u Franfurtu sreo Severinu sa kojom se slikao i pozvao je da gostuje na njegovom podkastu i kako će snimanje biti ove godine. „Mislim da je prilično zainteresovana, ah, prekrasno“, napisao je Pahor. Veliki interes vladao je i za prodaju njegovog starog automobila Reno 4 koji su kupila tri brata na dobrotvornoj aukciji za 60.000 evra, a prihod je namenjen deci koja se leče na ljubljanskoj onkologiji.

Pahor često drži i predavanja u Evropi, a smatraju ga dobrim govornikom, sa zavidnom političkom karijerom u Sloveniji, gde je bio premijer i predsednik, a u Briselu evropski poslanik. Bio je pokretač inicijative Brdo-Brioni, koja je okupljala lidere iz regiona, a očito i danas ima utjecajne prijatelje u vrhu Evropske unije koji ga smatraju „strastevim Evropljaninom“.

Za njegove inicijative koje vode pomirenju država nastalih nakon raspada Jugoslavije Borut Pahor je dobio počasni doktorat Univerziteta u Lisabonu i titulu zaštitnika Evropske akademije nauka i umetnosti.

Pogledajte više