DA LI ONI MISLE DA SE SRBI PLAŠE OVAKO BEDNE PROVOKACIJE? Američki F-16 nadletaće Bosnu uoči 9. januara

Novosti online 05. 01. 2024. u 22:43

TRI američka aviona od čega dva borbena, čuvena F-16, nadletaće teritoriju BiH 8. januara, saznaju federalni mediji. Zanimljivo je to što su letovi najavljeni uoči proslave Dana Republike Srpske.

Foto Tanjug/AP

Za sada javnosti nisu poznati razlozi ovih letova niti rute kretanja, ali se pretpostavlja da će preleti biti obavljeni u znak partnerstva BiH i Sjedinjenih Američkih Država, piše Kliks.

Međutim ne treba zaboraviti da drugi entitet FBiH, osporava obeležavanje 9. januara to jeste rođendana Republike Srspke, što je podržano i idejama Zapada, koji su uvek protivni svemu srpskom.

Svečana akademija najavljena je 8. januara u banjalučkoj sportskoj dvorani "Borik", a potom će biti upriličen svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS-a.

Podsetimo, ambasada SAD u Sarajevu reagovala je na najavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će NSRS usvojiti svoj izborni zakon za lokalne i republičke izbore, čime se praktično oduzima nadležnost CIK-u BiH, porukom da su Amerikanci spremni da reaguju na svaki pokušaj kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne želeći, kako navode, da nagađaju na koji način će odgovoriti na takve pretnje.

Nije se dugo ni čekalo na odgovor predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je poručio američkom ambasadoru u BiH, Majklu Marfiju da "svoje mišelje okači mačku o rep".

- Mislio sam da zatražim da Marfija proglase personom non grata, ali sam shvatio da on nije ambasador SAD u Republici Srpskoj, nego samo u FBiH, pa ne želim da se miješam u unutrašnje stvari druge zemlje - poručio je Dodik.

- Imamo pravo da govorimo o čoveku koji je u kontinuitetu pokazao da je srbomrzac, da je čovek koji je niskog mentalnog i karakternog potencijala jer je njegova politika politika mržnje, politika osvete bez racionalnih mogućnosti. Inače, da je racionalan ne bi dozvolio da ga Republika Srpska odbaci kao bilo kakvog mogućeg sagovornika.

Umesto da se upita zašto je to tako i da pokuša kroz dijalog, preko svojih šefova ili na neki drugi način da izmiri situaciju on ide u dalju eskalaciju. Samo ću reći: 'Gospodine Marfi, spremni smo za tu vrstu eskalacije, a vi svoje pretnje okačite mačku o rep” - poručio je Dodik.

BONUS VIDEO: SVAKE GODINE ISTA PRIČA: Opozicija ne odustaje od haosa i maltretiranja građana posle izbora

Pogledajte više