NESREĆA NA ZAGREBAČKOM ODLAGALIŠTU: Smeće "zatrpalo" i gradonačelnika

Radnik ostao bez ruke kada se obrušilo smeće, a građani kivni na prvog čoveka grada Tomislava Tomaševića.

Foto: Tanjug

Zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića rešavanje smeća je dovelo na vlast, a čini se da će ga i odneti sa vlasti. Na odlagalištu smeća kraj Zagreba, Jakuševcu, dogodio se incident kada se hrpa smeća srušila na radnike, pri čemu je jedan ostao bez ruke, a drugi su ranjeni. Građani su dočekali prvog čoveka grada sa povicima „ti ćeš voditi grad, ne možeš biti ni predsednik kućnog saveta“.

Tomašević je kampanju pred gradske izbore vodio sa obećanjima da će rešiti odlaganje smeća u Zagrebu, a građani su mu baš zbog toga dali podršku. Nešto više od dve godine kako je gradonačelnik situacija sa smećem u gradu je katastrofalna, a nema naznaka ni da će se do kraja mandata to rešiti. „Kamo bežiš, hoćemo razgovarati“, vikali su građani Tomaševiću koji stanuju do odlagališta smeća. „Uništili ste grad, sada se skrivaš“, vikao je jedan stanovnik Jakuševca koji živi 300 metara do odlagališta na kojem je prava planina smeća.

Da apsurd bude veći sve moguće inspekcije su potvrdile da nema nezakonitosti kod odlaganja smeća, a sada je dva puta u kratko vreme došlo do obrušavanja smeća. Ni u samom gradu situacija nije bolja, jer smeće se odlaže na svim mogućim mestima. Zbog štednje je proređen odvoz smeća, a potpuno je propao projekt korištenja gradskih vreća koju su za građane preskupe. Sve to izaziva revolt građana, koji su vlast poverili alternativcima iz stranke „Možemo“ za koju se sve češće govori „ne-možemo“.

Dobar deo mandata Tomašević je krivio bivšu gradsku vlast i dugogodišnjeg gradonačelnika Milana Bandića, koji je umro, za sve nepravilnosti u gradu. Najavljivao je ambiciozne projekte, od kojih doslovno nijedan nije proveden. U dve i po godine nova gradska vlast uspela je samo da zatvori za promet neke ulice u centru grada koje su išarane neukusnim crtežima. Na svim područjima u gradu nema baš nikakvih pomaka, a mnogi tvrde da stranka koja je dobila poverenje građana deluje kao sekta, zatvorena za javnost.

Ankete pokazuju da uprkos tome stranka „Možemo“ ima određene šanse na parlamentarnim izborima. Dojam je da pripada levici, što se ni po čemu ne vidi, a i uporno izbegava koaliciju sa SDP-om, sa kojim sarađuje u vođenju Zagreba. Nova kriza sa smećem ohladiće verovatno i najvatrenije pristalice Tomislava Tomaševića, za kojeg brojni Zagrepčani tvrde da je neiskusan i nesposoban. Pre gradonačelničke fotelje nije imao dugi radni staž i ovo mu je prvo ozbiljno radno mesto.

Zagreb tako tiho zaostaje na svim planovima, a centar grada deluje otužno. Zbog lošeg planiranja obnove puteva stvaraju se ogromne gužve na prilazima gradu, pa je građanima potrebno sat i više da prođu nekoliko ulica. Glavni grad Hrvatske tako nakon superizborne godine očekuje velika bitka za vlast, s tim da Tomašević nema nikakve šanse da ga ponovo izaberu za gradonačelnika.

Pogledajte više