SA ARKTIKA KA BALKANU IDE LEDENA OLUJA U Grčkoj hitno upozorenje zbog "Olivera": Donosi hladno vreme, nevreme i sneg (FOTO)

Novosti onlajn

25. 11. 2023. u 11:25

NAKON neuobičajeno toplog vremena tokom poslednjih nedelja, u narednom periodu doći će do značajne promene vremenskog obrasca, piše "Severe weather".

Arhiva

Arktički hladni front jača na Balkanu

Predviđa se da će ovaj obrazac dovesti do velike hladnoće na Arktiku ka istočnoj i centralnoj Evropi do subote i nedelje, šireći se, početkom sledeće nedelje dalje na jug preko Balkanskog poluostrva.

Snažna zimska oluja zahvatiće Grčku posle čega će ojačati i formirati se u veliku mećavu u Bugarskoj, Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini. Meteorolozi prognoziraju da će se takvo vreme biti u subotu i nedelju. Predviđa se da će deo snega zahvatiti oblasti od Sofije preko Bukurešta do Odese i Kijeva u Ukrajini. Sa oko 50 centimetara intenzivnih snežnih padavina u kombinaciji sa jakim vetrovima.

Dok će temperature na zapadu ostati blizu normalne, arktički hladni front ojačaće do nedelje i ponedeljka širom istočne Evrope, posebno na Balkanskom poluostrvu. Zbog tog arktičkog fronta, u subotu će se iznad Grčke i Jonskog mora formirati zimska oluja.

Dakle, hladnoća tokom vikenda doneće znatno niže temperature od nedavno zabeleženih, čak znatno ispod normale za kraj novembra.

Na Balkan stiže i zimska oluja

Zimska oluja počeće u subotu da jača nad zemljama južnog Balkana, uključujući Albaniju, Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku, sa jakim kišama i snegom. Ona će doneti i znatno hladniju vazdušnu masu bliže površini Balkana

Sneg će postati jak u subotu kasno u noć uz najintenzivnije snežne padavine za Bugarsku. Takvo vreme postepeno će se širiti na severoistok preko zapadnog Crnog mora i postaće intenzivnije do nedelje ujutru.

Grčka se sprema za zimsku oluju "Oliver"

Nacionalna meteorološka služba Grčke izdala je hitno upozorenje o pogoršanju vremena, a predstojeću oluju koja čeka zemlju nazvali su "Oliver", piše grčka "Prototema".

Predviđa se da će duboka barometarska niska sa severo-severozapada praćena hladnim frontom usloviti pogoršanje vremena tokom vikenda sa olujnim vetrom u gotovo celoj zemlji, lokalno jakim pljuskovima i olujama uglavnom na zapadu, severu i istoku ostrvske Grčke.

Snežne padavine će padati u kontinentalnim visoravnima, kao i u poluplaninskim predelima Trakije i Makedonije.

Pad temperature osetiće se od subote uveče i posebno u nedelju, kada će u jonskim i kontinentalnim oblastima pasti od 8 do 10 stepeni, a u ostalim regionima od 4 do 6 stepeni Celzijusovih.

BONUS VIDEO: ZBOG OPASNOSTI OD POPLAVA - Uvedena vanredna situacija u četiri prijepoljske mesne zajednice

Pogledajte više