MINISTAR KUMER: Sistemi za snabdevanje električnom energijom i gasom normalno funkcionišu

Tanjug

07. 08. 2023. u 18:30

SNABDEVANjE električnom energijom i gasom u Sloveniji je obezbeđeno jer su svi prenosni sistemi u funkciji, izjavio je danas novinarima ministar životne sredine i energetike Bojan Kumer.

Foto Tanjug

Situacija se popravlja i za pojedinačne potrošače, rekao je ministar i dodao da je uveren da će za nekoliko dana svima koji su pogođeni biti obezbeđeno barem privremeno snabdevanje, prenosi agencija STA.

-U poslednjih 50 sati više od 20.000 potrošača je bilo bez struje, ali je sada broj pao na 1.836, rekao je Kumer, precizirajući da je najgora situacija u Mežičkoj dolini, u Črnoj na Koroškem, Prevaljama, u Savinjskoj dolini, delovima Ljubljane i Gorenjskoj.

Što se tiče snabdevanja gasom, on je rekao da distributivni i prenosni sistem funkcionišu besprekorno, sa izuzetkom gornje Savinjske doline i delova Koruške, gde se situacija rešava.

-Uveren sam da će mobilne interventne trafo stanice i snabdevanje električnom energijom biti obezbeđeni za nekoliko dana. Istovremeno, pripremamo mere i posebne timove za pregled električnih instalacija kako bi potrošači mogli bezbedno da se priključe na mrežu, naveo je on.

Kako ekipe na terenu i dalje rade na otklanjanju posledica katastrofe i nestanka struje, još ne može da se proceni kolika je šteta, naveo je Kumer.

Pogledajte više