BROD KRALJEVSKE MORANARICE JUGOSLAVIJE PREDMET SPORA: Hrvatska uputila protestnu nutu Crnoj Gori, traži jedrenjak "Jadran"

V. K.

03. 08. 2023. u 21:41

HRVATSKA je danas uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog obeležavanja 90 godina školskog broda Jadran, jedrenjaka koji Hrvatska pokušava da vrati od 1991. godine.

Foto Vikipedija/Mornarica Crne Gore

Beli jedrenjak, dugačak oko 60 metara izgrađen je 1933. i od tada do 1991. godine bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka, prenosi zagrebački portal Indeks.

Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991. godine, kada je bio upisan u matičnoj luci Split i do danas se nalazi u toj zemlji, piše portal.

Crna Gora od prošle nedelje nizom događaja obeležila 90. godišnjicu broda, zbog čega je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova u noti izrazilo "najoštriji protest".

-Svojatanje tuđe imovine suprotno je uobičajenim praksama, međunarodnom pravu i evropskim vrednostima za koje se Crna Gora opredelila, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zvanični Zagreb pozvao je Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rešavanju sudbine tog broda, za koji se navodi da je "simbol viševekovne hrvatske pomorske tradicije" kao i da izbegava jednostrane aktivnosti koje su suprotne nastojanjima da se u duhu dobrosusedskih odnosa, "načelima poštovanja i međunarodnog prava pronađe trajno rešenje".

Pogledajte više