SERIJA BOMBAŠKIH NAPADA U RIJECI: Uhapšen hrvatski i nemački državljanin

Tri eksplozivne naprave, uz grafit napisan na ćirilici na kojem piše ”smrt”, potresle su Rijeku u noći od subote na nedelju.

Svetigora

Bombe su postavljene nešto posle ponoći pred šoping centrom gde je trgovački lanac Plodne, ali policija je brzom intervencijom uspela da uhvati dvojicu bombaša.

Jedan hrvatski i jedan nemački državljanin uspeli su da aktiviraju jednu bombu koja je uznemirila brojne Riječane, a kada su išli do drugog šoping centra gde su takođe hteli da postave eksplozivnu napravu policija ih je uhapsila. Treću su nameravali da postave kraj šoping centra u Kostreni, koji je takođe u vlasništvu Plodina. Ispred Tauer centra, najvećeg u Rijeci je grafit, a policija sada proverava da li je ispisan neposredno pred eksploziju koja nije izazvala veću štetu.

I pre sedam dana u jednom riječkom šoping centru je bila postavljena bomba, a istraga će utvrditi da li je na udaru vlasnik trgovačkog lanca Plodine koji je iz Rijeke. Nedavno je bomba pronađena kraj luksuznog hotela Ambasador u Opatiji, koji je u vlasništvu jedne austrijske porodice. Sve ukazuju da eksplozije imaju međunarodnu dimenziju, a na osnovu prvih rezultata istrage policija sumnja da je reč o kriminalu i  da nema u pozadini političkih dimenzija.

Policija u je Rijeci u poslednjih tridesetak dana intenzivno slagala kockice koji upućuju da trag vodi u inostranstvo, a cilj je bioo trgovačk i lanac i hotelski kompleks. Jedini vlasnik Plodina je Mile Ćurković, koji veoma retko istupa u javnosti. Kompaniju je osnovao pre trideset godina i danas su Plodine među četiri najveća trgovačka lanca u Hrvatskoj. Ćurković je ekonomist, a karijeru je kao predavač informatike započeo u rodnom Benkovcu. Nakon toga se zaposlio u Plodinama i kada je firma došla u probleme uzeo je kredit Hipo banke i kupio je. Rekao je ”bio sam na pravom mestu u pravo vreme”. Danas Plodine imaju gotovo sto supermarketa, a godišnji im prihod raste oko 6 odsto.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da su eksplozije na riječkom području povezane i da policija nastavlja sa opsežnim istraživanjem koje se provodi i sa policijama susednih država.

Pogledajte više