PADAVINE PRAVE VELIKE PROBLEME: Poplavljene kuće u Hrvatskoj, traži se evakuacija stanovništva

Srna

14. 05. 2023. u 22:49

U GRAČACU je poplavljeno više kuća od kojih je nekoliko odsečeno vodom pa je zatražena pomoć Hrvatske gorske službe spasavanja radi evakuacije građana, saopšteno je iz Direktorijata Civilne zaštite Hrvatske.

Foto: Printskrin/HRT

Obilna kiša koja pada na zadarskom području stvara probleme stanovnicima Gračaca, a zbog nadiranja podzemnih voda i izlivanja reke Otuče sve službe su stavljene u stanje pripravnosti.

Iz vatrogasne službe navode da se diže i nivo vode u Zrmanji, koja plavi i Obrovac zbog čega se već mora ispumpavati voda.

Stanje u Benkovcu je pod nadzorom, dok u Lišanima i dalje vatrogasci crpe vodu.

Direktor Vodoprivrednog odeljenja za gornju Savu Tomislav Suton rekao je da bi vrhunac vodenog talasa na Savi u Zagrebu trebalo da dođe u sredu, 17. maja kada bi reka mogla da se izlije iz korita i poplavi područje do nasipa, ali bez većih problema po građane.

- Trenutni nivo reke Save u Zagrebu je plus 60 centimetara i ništa ne ugrožava. Očekuje nas kišni period u utorak i sredu kada bi popodne trebao doći vrhunac vodenog talasa koji će iznositi oko plus 300 centimetara - rekao je Suton za HRT.

On kaže da su najkritičniji trenutno savski nasipi na području sisačkog i petrinjskog područja, jer je u toku njihova sanacija.

Suton je najavio da će biti preduzete mere predostrožnosti jer su za utorak, 16. maja najavljene bujične i urbane poplave.

BONUS VIDEO: POSLEDICE GRANATIRANjA NIKOLAJEVA: Pogledajte snimke ruševina iz ukrajinskog grada

Pogledajte više