PRIZOR KOJI JE POTRESAO REGION: Šta je Komisija utvrdila prilikom nadzora bolnice u kojoj su dve starice ležale u istom krevetu?

Novosti online 25. 04. 2023. u 22:39

KOMISIJA za unutrašnji nadzor Opšte bolnice "Dr Ivo Pedišić" u Sisku utvrdila je da smeštaj pacijentkinja na isti ležaj nije uticao na njihovo zdravstveno stanje, saopšteno je iz bolnice.

Pritnsrkin Fejsbuk/HITNA UŽIVO 194

Komisija koju čini osam članova utvrdila je da su obe pacijentkinje koje su u bolnicu dovezene sanitetskim prevozom u razmaku od jednog minuta u petak, 14. aprila 2023. godine, na isti ležaj stavljene na maksimalno 15 minuta dok nije dovezena još jedna postelja s drugog odeljenja. Nažalost, jedna od tih pacijentkinja preminula je od posledica dugotrajne bolesti dva dana nakon prijema u bolnicu, u nedelju, 16. aprila 2023, navode iz bolnice.

Članovi Komisije za unutrašnji nadzor zaključuju da zbog posledica potresa i rekonstrukcije zgrada u OB Sisak postoji ozbiljan manjak od ukupno 118 postelja, koji će potrajati do potpune rekonstrukcije bolničkog kompleksa.

"Nije rutinski postupak, radi se o preopterećenosti odeljenja"

Uz to, donesen je zaključak kako smeštaj dve pacijentkinje u jednu bolničku postelju, od strane osoblja OHBP-a, nije rutinski postupak pri radu, ali je zbog preopterećenosti odeljenja 14. aprila bio kratkotrajno primenjen radi osiguravanja pacijenata od dodatnih rizika i do dovoženja drugog ležaja.

Nadalje, dodatno je zaključeno da postupak kratkotrajnog smeštaja pacijentkinja u istu postelju nikako nije uticao na njihovo zdravstveno stanje niti je uslovljavao odlaganje postupaka dijagnostike i lečenja.

- U ime svih kolega i medicinskog osoblja Opšte bolnice "Dr Ivo Pedišić" Sisak još se jednom najdublje izvinjavam pacijentkinjama i njihovim porodicama zbog navedenog incidenta. Garantujem da će ceo kolektiv bolnice na osnovu nalaza ovog nadzora preduzeti sve potrebne mere kako bi se prevenirale slične situacije u budućnosti. U narednim danima donećemo seriju odluka o unapređenjima bezbednosti i kvaliteta osiguranja za naše pacijente. Promene će se odnositi na OHBP, ali i druge delove bolnice koji neposredno brinu za najkompleksnije pacijente - izjavio je direktor Tomislav Dujmenović.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: ZAPALIO SE AUTOBUS PUN ĐAKA - maturanata Ekonomske škole u Nišu

Pogledajte više