POVUKLO SE MORE U HRVATSKOJ: Posle Venecije čudan fenomen i na Jadranu - da li ima veze sa zemljotresom u Turskoj? (VIDEO)

Novosti online

23. 02. 2023. u 10:37

OSEKA na zapadnoj obali Istre uzrokovala je velike probleme za lokalno stanovništvo. U luci Valbandon u Fažani velik broj čamaca i brodova ostali su nasukani, pa nije moguće isplovljavanje dok ne stigne plima.

Printskrin Youtube/dalmacija danas

Razmere štete još uvek nisu poznate, ali poznato je da su mnogi brodovi teško oštećeni. Ta je uvala inače dosta plitka i puna mulja, što često stvara probleme vlasnicima čamaca. Inače, oseka se prošle nedelje pojavila i na plažama u Splitu, među kojima su Bačvice i Ovčice.

U Institut za okeanografiju i ribarstvo u Splitu kažu za Dnevno.hr da uzrok ovog fenomena, inače primećenog i u Veneciji, leži u atmosferskom pritisku i da nema veze sa zemljotresom u Turskoj.

- One su posledica sinoptičke situacije. Imamo anticiklon s visokim atmosferskim pritiskom koji pritiska površinu mora, zbog čega se njegov nivo spušta. To je razlog tih niskih nivoa mora - rekla je Gordana Beg Paklar iz Instituta.

Kaže da fenomeni mogu potrajati i do nedelju dana, a ponekad i duže.

- Sve zavisi od sinoptičke situacije. Te stvari se obično menjaju na nedeljnoj bazi, ali ponekad može da potraje i duže, zavisno od situacije - rekla je.

- Sve to zavisi od atmosferskoog pritiska i morskih mena. Ako se ta dva fenomena superponiraju, onda dolazi do ekstremno niskih nivoa mora. Nekoliko faktora mora da se podudari - rekla je ona.

(Dnevno.hr)

Pogledajte više