SEĆANJE NA ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE 1984: Dan kad je Sarajevo bilo centar sveta

M. REGOJE 09. 02. 2023. u 08:10

SARAJEVO i Jugoslavija su od 8. do 19. februara 1984. godine, pre tačno 39 godina, bili domaćin XIV Zimskih olimpijskih igara, festivala mladosti i sporta koji je ušao u istoriju olimpijskog pokreta.

1984 - Comité International Olympique (CIO)

Ovaj događaj i dalje je u pozitivnom sećanju mnogih građana bivše države, kada su Sarajevo i Jugoslavija tih 11 dana postali sportski centar sveta.

Ono po čemu će OI u Sarajevu ostati zapamćene i čega se seća svaki stanovnik bivše Jugoslavije je sneg koji je pao noć pred svečano otvaranje. Na olimpijskom stadionu "Koševo", hrvatska klizačica Sanda Dubravčić upalila je olimpijski plamen, maskota je bio vuk Vučko, a pevač Zdravko Čolić je otpevao čuveno "Sarajevo", čime je zvanično i počela Olimpijada u Sarajevu.

Za učešće na ZOI prijavilo se 49 reprezentacija, što je bio do tada rekordan broj u istoriji Zimskih olimpijskih igara.

GRAD U NOVOM RUHU

PRIPREME za Olimpijadu u Sarajevu tekle su ubrzano, a za nepune tri godine sagrađena su naselja Dobrinja i Mojmilo kao i sportska dvorana Zetra, dok je Skenderija proširena. Stadion Koševo primio je 60.000 Sarajlija koji su pozdravili dolazak olimpijske baklje.

- Grad je bio u novom ruhu, domaćini uzbuđeni, srećni i ljubazni, Vučko na sankama, skijama, klizaljkama i bobu – prisećaju se sa setom, ali i ponosom stariji stanovnici Sarajevskog polja.

Sarajevska olimpijada je postala pokretač razvoja zimsko-sportskog i kontinentalnog turizma u regionu, a to su, ujedno bile i najbolje organizovane igre do tada.

Domaćin takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama su bili Jahorina, Bjelašnica, Igman, Trebević, Čvrsnica i drugi planinski masivi na užem i širem sarajevskom području, kao i grad Sarajevo.

Prva olimpijska trka u veleslalomu organizovana je na Jahorini 13. februara 1984. godine. Veleslalom je bila prva trka Alpskih disciplina koja je održana na Olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. 

Bile su ovo prve Olimpijske igre, gde se muška i ženska takmičenja nisu održavala na istim stazama. Muški veleslalom, spust i slalom su održani na Bjelašnici.

Skijaš Jure Franko osvojio srebro u veleslalomu i na taj način Jugoslaviji doneo prvu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u istoriji.

Na veličanstven način Igre su završene 19. februara svečanom ceremonijom u Zetri, uz takt pesme „Lijepo je bilo u Sarajevu”.

Pogledajte više