SPOMENIKOM SE IZVINILI "ZENGAMA": Uprkos blokadi puta meštana Morinja otkriveno znamenje kojim se baca ljaga na borce JNA iz Crne Gore

V. KADIĆ/ V. VUJNOVIĆ

11. 10. 2022. u 07:38

UPRKOS blokadi i protivljenju meštana Morinja da konvoj Vojske Crne Gore predvođen domaćim zvaničnicima i gostima iz Hrvatske prođe ka bivšoj vojnoj kasarni, tzv. logoru Morinj, u nameri da otkriju novi spomenik podela, kolona je preko alternativnih puteva juče, ipak, stigla na odredište.

Otkrivanje spomen-ploče, Foto Vlada CG

Ministre odbrane i spoljnih poslova Crne Gore Raška Konjevića, odnosno Ranka Krivokapića, hrvatskog ministra branitelja Tomu Medveda i spoljnih i evropskih poslova Gordana Grlića i delegaciju Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore, dočekali su mladići u crnogorskoj nošnji uz državne zastave. Na ploči je napisano da je "tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku na tom mestu bio logor, takozvani Centar Morinj (3. 10. 1991 - 18. 8. 1992) i da je posvećen zatočenim hrvatskim civilima i braniocima".

"Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili duh i ime Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočeni. Da se nikad ne ponovi", piše na ploči koju su potpisala ministarstva odbrane i spoljnih poslova.

- Zatvarajući vas u ovaj logor, Crna Gora je zatvarala sebe - rekao je šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić.

- Šireći tu ideologiju, ona je pucala u sebe i zbog toga je ne manja žrtva od vas u ovom logoru bila i Crna Gora, gde su ubijani njen duh i njeno ime. Sa namerom da se zatre onako kako se htelo zatreti vaše ljudsko dostojanstvo, snaga, uverenje i ljubav prema lepoj vašoj i lepoj našoj Hrvatskoj. Vaša patnja ne sme ostati zaboravljena, pre svega zbog Crne Gore!

Žitelji Morinja, Foto privatna arhiva

Revoltiran ovim činom kojim se neopravdano celom kraju pripisuje atribut zločinačkog mesta (niko od zarobljenih članova paravojnih formacija Hrvatske koje su se suprostavile tada jedinoj regularnoj JNA nije ubijen) predsednik mesne zajednice Špiro Vujović je rekao:
- Želimo da se ljaga skine sa našeg mesta i da se konačno kaže šta je prava istina. Jer, svi znamo da u tom logoru niko nije ubijen i pretučen.
Delegacija zvaničnog Zagreba dočekana je uz veliko negodovanje okupljenih meštana.

- Što ste došli? Šta je sa našim žrtvama? Odlazite odakle ste došli - govorili su glasno Morinjani, koji nisu mogli da se pomire sa još jednom crnogorskom diplomatskom brukom.

Foto Vlada CG

Gosti su ubrzanim koracima prolazili pored njih, gde su ih, nešto dalje, uz srdačnu dobrodošlicu dočekali Konjević i Krivokapić.

- Hrvatski zvaničnici i njihova agentura u Crnoj Gori Sabirni centar u Morinju kvalifikuju kao zloglasni koncentracioni logor, u kome su zarobljeni hrvatski državljani sa teritorije opštine Dubrovnik, uključujući i Hrvate iz Boke Kotorske, u kojoj su navodno doživeli stravičnu torturu od strane pripadnika JNA. Hrvatski ministri su za nas nepoželjne osobe - agresori na teritoriju opštine Kotor, a Konjević i Krivokapić su njihovi saučesnici u ovom sramnom činu bez presedana kojim se kleveće vlastita država i satanizuju vojna i civilna lica angažovana u Sabirnom centru - saopštio je profesor Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore.

Ranko Krivokapić, Foto Vlada CG

Podsetio je da u tom centru nije niko smrtno stradao, te da je u slučaju Morinja donesena pravosnažna presuda, po osnovu koje su zarobljena lica obeštećena.

- Za razliku od toga, u splitskom Vojno-istražnom centru Lora, u aprilu i maju 1992, na najsvirepiji način su mučena i ubijena 22 zarobljena pripadnika JNA iz Crne Gore. Taj zločin je udruženim nečinjenjem crnogorskog i hrvatskog tužilaštva zataškan, a na mestu tog paklenog logora smrti, umesto žrtvama, podignut je spomenik njihovim dželatima! Bestidno je od strane hrvatskih zvaničnika izvoziti sopstvene zločine i postavljati kukavička jaja u tuđe dvorište. I to raditi u ime navodnog dobrosusedstva i ljudskih prava i sloboda.

Radan Nikolić, Foto V. K.

NEĆE PLOČA DUGO

- SPOMEN-PLOČAa koju su otkrili sa izdajnicima Crne Gore biće uklonjena. Nadamo se legalno, kao bespravno podignuto spomen-obeležje, a ako to izostane imaće ko to da uradi. Sluganstvo crnogorskog ministra spoljnih poslova Hrvatskoj je prešlo crvenu liniju. Očekujemo reakciju Opštine Kotor, Skupštine Crne Gore i državnog tužilaštva.

Upravljaćemo se zavisno od odvijanja situacije - poručio je Radan Nikolić.

Pogledajte više