DRŽAVNI TUŽILAC BIH: Diana Kajmaković na "crnoj listi" SAD

Tanjug

26. 09. 2022. u 19:29

DRŽAVNI tužilac Bosne i Hercegovine Diana Kajmaković od danas se nalazi na “crnoj listi” SAD, saopštila je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD.

FOTO: Avaz

Kajmaković se tereti za korupciju i urušavanje demokratskih procesa i institucija Zapadnog Balkana.

-Diana Kajmaković je kontinuirano urušavala demokratiju i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, izjavio je podsekretar za borbu protiv terorizma i obaveštajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD Brajan Nelson.

U saopštenju se navodi da je Kajmaković, uprkos svojim obavezama u vršenju dužnosti tužioca koje podrazumevaju izbegavanje malverzacija, pravi primer korumpiranog državnog službenika i dodaje da je povezana sa kriminalnim organizacijama upletenim u trgovinu narkoticima.

Navodi se da su istražioci do ovih podataka došli analiziranjem privatnih komunikacija vođenih posredstvom kriptovanih aplikacija za razmenu poruka.

-Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija pominjali su Kajmaković. Kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, i na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamenu za materijalnu dobit, piše u saopštenju.

Ministarstvo navodi da će sva imovina koju Kajjmaković i lica povezana sa njom poseduju u SAD biti blokirana.

Pogledajte više