LIVANJSKO POLJE POSTALO JE MESTO VASKRSENJA: Prva liturgija sveštenomučenicima i novomučenicima livanjskim (FOTO/VIDEO)

R. Šegrt

30. 07. 2022. u 13:49

NA LIVANjSKOM polju gde Bistrica teče, zaklani u jame bacani su preci, potomci se danas raduju sa Hristom, mučenici srpski postadoše sveci. Ovo više nije polje gde se strada i dolina smrti gde se stalno plače, Livanjsko je polje mesto vaskrsenja gde blistaju mošti i od sunca jače. Ovim je stihovima završio svoju besedu u hramu Uspenja presvete Bogorodice u Livnu, u Bosni i Hercegovini, vladika bihaćko-petrovački Sergije, obnarodujući tako da su sveštenomučenici i novomučenici livanjski ove godine postali sveci.

R. Šegrt

On je predvodio svečanu liturgiju koja je prvi put u gradu starca Vujadina održana umesto parastosa sveštenicima Risti Ćatiću, Kosti Stanišiću i Iliji Budumiru koji su zajedno sa još 1.600 pravoslavnih Srbim postradali od ustaške ruke tako što su bacani u jame u Livanjkom polju, oko Ognjene Marije 1941. godine. Njih je SPC u maju ove godine pribrojala saboru svetih.

R. Šegrt

- Postojaćemo sve dotle dokle budemo pamtili, a kako budemo pamtili pretke, tako će i nas upamtiti potomci. To je istorijska pravda koja se ne može zaobići, zato pamtimo, pominjimo i molimo se onima koji nas vole sa nebesa, koji nas ne ostavljaju čak ni onda kada ih zaboravimo izmoreni nepotrebnim brigama ovoga sveta - poručio je vladika Sergije okupljenom narodu.

R. Šegrt

A okupili su se u velikom broju pravoslavni Srbi iz Livna i prostranog Livanjskog polja, rasejani po svetu posle vojne operacije hrvtske vojske „Oluja“. Došli su, kao i svakog leta od 1995. da obiđu porušene domove, groblja i malobrojne rođake koji su se vratili da nastave život u zavičaju.

R. Šegrt

- Naša sveta obaveza, ali i motiva da sagledamo sebe i da iz dana u dan postanemo bolji. Da se volimo i međusobno pomažemo, da ne zaboravimo jedni druge, baš kao i ovaj grad i ovaj kraj koji je u srpskoj istoriji dao brojne junake, sveštenike, pesnike i mučenike – poručio je vladika bihaćko-petrovački.

Svečanom liturgijom u hramu u Livnu obeležena je ne samo 81 godina od velikog stradanja Srba na ovom području, već i 31 godina kako njihove mošti izvađenje iz jama širom Livanjskog polja i pohranjene u zajedničku spomen kosturnicu koja se nalazi neposredno pored crkve Uspenja presvete Bogorodice. Ranijih godina u kosturnici je na Ognjenu Mariju služen pomen svim stradalima. Ove godine pored sveštenstva bihaćko-petrovačke eparhije, na liturgiju su došli i brojni gosti, sveštenici koji su službovali u ovoj crkvi Mirko Jamedžija, koji je u Livnu službovao do početka građanskog rata, Željko Đurica, koji je prvi sveštenik koji je došao u crkvu nakon završetka sukoba, bivši ambasador BiH u Grčkoj Branko Dokić, načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Đuran, predstavnici Udruženja Ognjena Marija livanjska iz Beograd, koje neguje tradiciju, običaje, kulturu i posebno kulturu sećanja ovog kraja, monahinje iz Žiče, kaoi brojni građani i vernici.

OŽIVELO POLjE

Tokom leta u selima u donjem delu Livanjskog polja gde su živeli Srbi i gde je sada, nažalost, ostalo malobrojno srpsko stanovništvo, održavaju se brojna okupljanja rasejanih. Tradicionalne zavičajne skupove u svok selu imaju Bastašani, Nuglarani, Grkovčani, Kazančani, Peuljani. Svi su obnovili porušena groblja u svojim selima, a u nekima čak i izgradili crkve-kapele.

Pogledajte više