LOGORAŠI U JASENOVCU IGRALI I PEVALI: Deo hrvatske javnosti i dalje sramno umanjuje broj žrtava zloglasnog logora

Jurica KERBLER, od stalnog dopisnika “Novosti” - ZAGREB

19. 07. 2022. u 12:00

BROJNA svedočenja o mučenju u logoru Jasenovac i strahoviti opisi ubistava dece nisu bili dovoljni za dobar deo hrvatskih političara, novinara, istoričara, akademika i javnosti da prihvate istinu o stradanju Srba, Roma i Jevreja, već se godinama trude da zloglasni logor predstave kao radni.

Foto: Tanjug

Umanjujuću broj žrtava, uz poruku da Beograd treba da se odrekne "mita o Jasenovcu". Išlo se čak dotle da su objavljivani tekstovi sa navodima da je u Jasenovcu postojalo pozorište i da su zarobljenici - pevali i igrali.

Upravo zbog ovakvih stavova dan proboja i oslobađanja logora obeležava se u tri kolone. Negiranje stradanja nateralo je čelnike jevrejskih organizacija da posebno polažu cveće, ne kada to čine i zvaničnici Hrvatske. Razlog je i uporno izbegavanje hrvatske vlade da trajno zabrani ustaški pozdrav - Za dom spremni, kao i koketiranje sa ekstremnim ustašlukom.

- Najradije bih išao sa onima koji su tamo završili, da su ostali živi - rekao je u očaju jedan od predstavnika jevrejskih organizacija.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice iz redova Socijaldemokratske partije, izjavio je ove godine da "iako smo u 21. veku, nismo u stanju da priznamo da je Jasenovac ogromna sramota, da su ustaštvo, fašizam i nacizam totalna sramota, pa nismo drugo zaslužili nego da se sramotimo pred svetom".

Prozvao je i SDSS, koalicionog partnera HDZ koji na rečima "traži obračun sa ustašlukom, ali u praksi kalkuliše". A, samo koji dan pre komemoracije u Jasenovcu, predstavnik vlade Matko Raos u Splitu je na skupu crnokošuljaša iz HOS izjavio "ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. aprila 1941, kada je stvorena NDH".

Podele oko Jasenovca nisu od juče, bilo je i raznih predloga da se dođe "do istine" šta se događalo u jednom od najsurovijih logora, pa i taj da poslednju reč kaže i međunarodna komisija.

- To je besmisleno, svako ko želi bez politizovanja, manipulacija i mistifikacije da zna šta se tamo događalo, on to već zna. Minimalizacija, relativizacija i negacija Jasenovca je bljutava. Monstruoznost Jasenovca proizlazi iz masovnih ubistava i načina kako su počinjena, ali još više zbog činjenice da su zločinci i žrtve govorili istim jezikom. Da su jedan dan govorili kako je žetva dobra ili loša, a drugi je ustaša ubio tog istog logoraša - kaže hrvatski istoričar dr Ivo Goldštajn.

A, primera falsifikovanja istorije kada je reč o Jasenovcu bilo je i ima bezbroj. Prednjači Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, čiji članovi tvrde da je reč o radnom logoru, gde su logoraši imali dobre uslove za život, čak slušali i gledali operete, a da je najviše zločina počinjeno nakon 1945. godine od strane komunističke vlasti. Ministarstvo hrvatskih branitelja finansiralo je rad tog morbidnog udruženja koje ustaše naziva "hrvatskim domoljubima", a naciste "pripadnicima nemačke nacionalne manjine".

Foto: Tanjug

Nagrada za laž

I DANAS u neposrednoj blizini Jasenovca je tabla HOS na kojoj piše "Za dom spremni", a snimljen je i film "Istina Jasenovca", koje su nemački mediji ocenili kao krivotvorenje istine na filmskom platnu. Ipak, autor filma Jakov Sedlar dobio je i za to Nagradu grada Zagreba. Nedavno je utvrđen i dokument srpskih organizacija u Hrvatskoj "Deset tačaka o Jasenovcu", u kojem Srpsko narodne veće traži od hrvatske vlade oštrije i dosledno sankcionisanje ustaškog pozdrava i istorijskog revizionizma, kao i izgradnju novog aneksa u spomen-području, obnovu i obeležavanje stratišta, ali ništa se zasada od toga nije dogodilo.

Pogledajte više