SKOPLJE KREĆE PUT EU, OPOZICIJA NAJAVLJUJE REFERENDUM: Severna Makedonija danas otpočinje pretpristupne pregovore sa Briselom

I. STANOJEVIĆ

19. 07. 2022. u 08:48

ŠEF evropske diplomatije Đozep Borelj najavio je za danas početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i ocenio da je u pitanju "istorijski trenutak".

Foto Tanjug/AP


 - Glasanje u makedonskom Sobranju otvorilo je vrata za proces koji će početi Međuvladinom konferencijom u Briselu - kazao je Borelj dodajući "da je ovo dobra vest, kakvih nema mnogo na Balkanu i trebalo bi da pojača angažman EU u ovom regionu".
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski najavio je da će na makedonskom jeziku pročitati uvodnu reč, kada njegova država zvanično otvori pregovore o članstvu sa EU. Kako se precizira, odmah posle toga počinje takozvani skrining koji će trajati godinu i po, a zatim naredna međuvladina konferencija kojom će biti završena faza otvaranja pregovora o članstvu, ali je njeno održavanje uslovljeno izmenama u makedonskom Ustavu.
Šefovi diplomatija Severne Makedonije i Bugarske Bujar Osmani i Teodora Genčovska potpisali su u nedelju, u Sofiji, bilateralni Protokol, kojim je Bugarska potvrdila svoju spremnost na održavanje prve političke međuvladine političke konferencije Skoplja sa Briselom.
Precizirano je da će naredna međuvladina konferencija za završetak početne faze pregovora o članstvu biti održana odmah nakon što Severna Makedonija uključi u svoj Ustav građane koji žive na teritoriji države i koji su deo drugih naroda, kao što je bugarski narod. Osmani ističe da, "uz svu moralnu i političku odgovornost makedonski jezik ostaje čist, bez fusnota i dodataka".
Istakao je da spekulacije da Komisija ima rokove za otvaranje i zatvaranje poglavlja nisu tačne i da "se Komisija ohrabruje da pitanja srednjeg veka završi za godinu dana", dodajući da nema drugih vremenskih ograničenja i da postoje ohrabrivanja da završi svoj rad do ulaska zemlje u EU.
Posle konferencije ministra Bujara Osmanija, reagovao je predsednik opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski, koji je najavio da će Izvršnom odboru stranke predložiti pokretanje inicijative za prikupljanje 150.000 potpisa i referendumsko izjašnjavanje građana da li su za ili protiv protokola koji je potpisala vlada.
 

Pogledajte više