NOVI PROTESTI NA ULICAMA SKOPLJA: Predlog Pariza o ukidanju bugarskog veta za pristupanje Severne Makedonije EU i dalje deli Makedonce

I.S.

15. 07. 2022. u 20:46

SITUACIJA u Skoplju ne ide ka smirivanju, ni u makedonskom parlamentu, niti na prestoničkim ulicama.

Foto: EPA

I danas, drugog dana rasprave o francuskom predlogu za ukidanje bugarskog veta i pregovaračkom okviru za pristupanje Severne Makedonije EU, poslanici najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE ometali su obraćanje poslanika SDSM vuvuzelama i zviždaljkama.

Protivnici predloga smatraju da on vodi u bugarizaciju Makedonije. U užarenoj atmosferi, nastavljena je rasprava otpočeta u parlamentu u četvrtak protestima opozicije koji su zaglušili govor premijera Dimitra Kovačevskog.

Šef makedonske vlade poručio je da je u pitanju istorijska sednica na kojoj se odlučuje o temeljima Severne Makedonije.

- Prvobitne ideje smo odbacili jer nisu garantovale status makedonskog jezika u pregovorima. Osnova nije bila dobra. Insistiramo na tome da niko ne može, nema pravo i neće da pregovara oko makedonskog jezika, posebnog istorijskog, kulturnog identiteta i privatnosti, bilo kada i bilo iz kog razloga - kazao je Kovačevski.

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE Hristijana Mickovskog se pita čemu toliko policije u Skoplju, ako je predlog za, kako kažu, "asimilaciju" Makedonije, tako dobar.

- Skoplje blokira policija, jer Kovačevski zna da prodaje Makedoniju, jezik, identitet i istoriju - navode iz VMRO-DPMNE.

- Sam izdajnik Kovačevski u svojoj objavi na "Fejsbuku" priznaje da identitet, istorija i jezik nisu zaštićeni i da postoji dokument koji ih demantuje. Kovačevski zna da izdaje Makedoniju. Zbog toga policija blokira ceo grad - stoji u saopštenju VMRO-DPMNE. Ova stranka insistira na tome da nema garancija za očuvanje nacionalnog identiteta i neće podržati dvotrećinsku većinu.

Pogledajte više