NAPADI NA ABAZOVIĆA POSLE GOVORA U POTOČARIMA: "Sramoti i sebe, nije trebao ni dolaziti"

Novosti online

11. 07. 2022. u 16:40

NAKON govora premijera Crne Gore Dritana Abazovića koji je danas u Potočarima rekao da "genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima", počeli su da stižu osude njegovih reči od strane bošnjačkih funkcionera i aktivista.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara - izjavio je na obilježavanju 27. godišnjice zločina nad Bošnjacima u Srebrenici Abazović.

Majke Srebrenice zatražile su od premijera Crne Gore da se izvini zbog tih reči, tvrdeći da su njihova deca ubijana samo zato što su Bošnjaci i da u Potočarima nema mesta za relativizaciju zločina.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica zahvalili su se Abazoviću, ali i poručili da pročita presude međunarodnih sudova.

- Međutim, genocid jeste počinjen nad Bošnjacima - jer motiv ubijanja nije bio "ubijanje ljudi", već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih - napisali su iz Memorijalnog centra na Tviteru.

Najburnije je reagovao član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je rekao da ako Dritan Abazović stvarno misli ono što je rekao onda nije ni trebao dolaziti u Srebrenicu, niti mu je tu mesto.

- Sramoti i sebe. Ubijeni su zato što su bili muslimani i to kao ljudi ne smijemo zaboraviti - dodao je Komšić.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je položio venac na spomenik u parku na Pobrežju, i "osećao je potrebu da se izvini prijateljima u BiH.

- Da se više nikada i nikome ne ponovi! Osećam potrebu i da se našim prijateljima u Bosni i Hercegovini izvinim zbog govora premijera Abazovića na komemoraciji u Potočarima - naglasio je Vuković.

Crnogorski premijer je nakon toga opravdavao svoju izjavu, i ponovio je da su genocid počinile politike.

- Politike stvaraju sve – i zlo, i ubijaju ljude, a vojske izvršavaju u ime politike. Moja poruka je da moramo iz naših društava potpuno marginalizirati te politike zla. One i dalje postoje i negđe tinjaju - pojasnio je Abazović.

BONUS GALERIJA: MiG-29 - Čuvar srpskog neba

BONUS VIDEO: KAKO IZGLEDA HAŠKA PRAVDA - Srbima deset vekova robije

Pogledajte više