"ZARATILI" ZBOG PRELETA AVIONA: U Hrvatskoj ne prestaju međusobne optužbe predsednika republike i premijera

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

17. 03. 2022. u 09:25

DOK NATO tvrdi da letelica koja je pala na Zagreb nije nosila eksploziv, hrvatski premijer Andrej Plenković otputovao je u sedište vojnog saveza u Španiju da dobije odgovor zašto hrvatsku vojsku niko nije obavestio o dolasku letelice. No njegov odlazak nije zaustavio nemilosrdni rat političara u Hrvatskoj.

Zoran Milanović i Andrej Plenković, Foto Hina

Nakon što su francuski borbeni avioni "rafali", koje je kupila Hrvatska, preletali Zagreb, šef države Zoran Milanović zapovedio je načelniku Glavnog štaba admiralu Robertu Hranju da zabrani preletanje vojnih aviona iznad svih gradova. Naredba je došla dan pre nego što su u posetu Hrvatskoj stigla dva američka borbena aviona F-16. Milanović tvrdi da je Plenković posetivši francuski nosač aviona u Dubrovniku dogovorio sa svojim "kućnim ljubimcem", kako naziva ministra odbrane Marija Banožića, prelet aviona koji su uznemirili građane.

- To više neću da dopustim - kaže Milanović, uz napomenu da o motivima za takvo "seljačko ponašanje" neće govoriti u javnosti.

Predsednik kritikuje i članove vlade koji su javno govorili o detaljima nakon pada misteriozne letelice i kaže da se sprovodi tajna istraga kada vojnik ukrade kokoš, "a ovi javno laprdaju kao da su na pijaci".

U tim neprestanim svađama hrvatskog političkog vrha pitanje je i ko u miru zapoveda oružanim snaga, vrhovni zapovednik Milanović ili ministar odbrane i premijer. Milanović se ponaša kao zapovednik i u miru i ratu, dok Ustav propisuje da odluke o vojsci u miru donosi Vlada.

Pogledajte više