GLUME DONJECK DA BI ZAPAD KAZNIO SRBE: Đukanović i Komšić prave paralelu rata u Ukrajini i navodne agresije Beograda prema Crnoj Gori i BiH

D. MILINKOVIĆ

17. 03. 2022. u 09:30

I PORED svakodnevnih poruka iz Beograda da je Srbija opredeljena da sačuva mir i stabilnost regiona, nastavljaju se opasni pokušaji političkog Sarajeva, ali i Prištine i delova vlasti u Podgorici da po svaku cenu i na svakom mestu "targetiraju" Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića kao okidače za nove nestabilnosti u regionu.

Foto Tanjug

Poslednji "udar" na Beograd - a sve kako bi se oslabila pozicija naše zemlje i ona bila podložnija pritiscima sa Zapada da okrene leđa Rusiji i uvede sankcije Moskvi - sproveden je usred Evropskog parlamenta. Izvođač je ovoga puta bio Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, izabran glasovima Bošnjaka.

On je u obraćanju evroposlanicima u utorak, uporno pokušavao da napravi paralelu između dešavanja u Ukrajini sa mogućim razvojem događaja u BiH, optužujući Srbiju da identično tzv. ruskom svetu pokušava da ostvari "srpski svet" u regionu. Na meti Komšića našao se i zvanični Zagreb, odnosno srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsedavajući Doma naroda Dragan Čović, koje je nazvao "najvernijim saradnicima Rusije na Zapadnom Balkanu":

- Susedne države narušavaju suverenitet BiH, kroz koncept brige za narode koji su njeni autohtoni državljani. Ako vam iz nekog razloga ovo liči na situaciju u Lugansku i Donjecku, politiku Rusije i do čega je sve dovela ta politika, u pravu ste. To je isti agresivni koncept jedne države koja nastoji da zavlada drugom državom. Jedina razlika u odnosu na takav ruski pristup, zasada, jeste u tome što susedne države ne pokušavaju da to ostvare oružanom agresijom.

Foto Tanjug/V. Tripić

Odmah mu je oštro odgovorio Dodik, koji je rekao da je Komšićevo obraćanje pred Odborom EP za spoljna pitanja "ličilo na osvetu zlog patuljka koga više niko ne uzima ozbiljno, pa mora da pribegava senzacionalizmu da bi neko obratio pažnju na njega":

- Komšić, bez ozbiljnog pristupa problemima i ozbiljne argumentacije, pokušava da trenutno antirusko raspoloženje evropskih država usmeri na Čovića i mene, misleći da je to dovoljno da se sakrije suština problema u BiH. Nije propustio priliku da napadne susedne države, Srbiju i Hrvatsku, optužujući ih za destabilizaciju, čime je pokazao da je upravo on tačka destabilizacije u trouglu BiH - Srbija - Hrvatska. Da te podvale ne prolaze, pokazali su evroparlamentarci koji su se najviše bavili upravo činjenicom da muslimani biraju Hrvatima člana Predsedništva i da to mora da se menja.

Dodik je juče rekao da nema mesta poređenju stanja u Ukrajini sa situacijom u BiH:

- Ta priča u kojoj se u nekoj vrsti besnila ovde upoređuju Ukrajina i BiH, to je neuporedivo. Ovde u BiH je bio građanski rat, ovde nije bila ova vrsta priče kao u Ukrajini. Mi podržavamo teritorijalni integritet svih zemalja članica UN. Želimo da rat prestane što pre, ali mislim da je rat nastao, sam je to i Borelj pre nekoliko dana rekao, zato što su oni mnogo podsticali Ukrajinu da bude članica NATO pa to nisu mogli ispuniti. Očito se sve zakomplikovalo.

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Željko Budimir kaže, za "Novosti", da političko Sarajevo pokušava da napravi spin i političku krizu pretvori u bezbednosnu:

- Ukrajina im je sad zgodno došla da pokažu kako se sukob preliva na Zapadni Balkan i kao argument više za pritiske na Republiku Srpsku i Srbiju. Optužuju se Srbi za nekakav "srpski svet", što nije tačno, jer je na delu pokušaj Bošnjaka, da kroz korišćenje građanskog koncepta, ostvare hegemoniju u BiH. Na to su upravo ukazali i Dodik i Čović, koji su se takođe obratili Evropskom parlamentu.

Budimir kaže da političko Sarajevo nije jedino koje igra na kartu upiranja prstom u Srbiju. Tako je i crnogorski predsednik Milo Đukanović ponovo napao Beograd, Vučića, ali i Srpsku pravoslavnu crkvu da sprovode "velikosrpski nacionalizam u regionu".

- Ovde je reč o jednom neoliberalnom koceptu koji je nastao devedesetih, na ideološkoj matrici koju su ponudili Amerikanci, a koja se zasnivala na tzv. širenju demokratije pa i bombama i "humanitarnim intervencijama", a i širenjem NATO. Sada NATO vazali na istoku Evrope, kao što je Đukanović, samo nastavljaju taj diskurs. Srbija kao država koja ne prihvata tu vrstu hegemonije ne može da se pomiri sa stanjem srpskog naroda u Crnoj Gori, a oni to vide kao smetnju za sopstveni opstanak na vlasti.

Foto Predsedništvo BiH

BORELj: DUPLIRAN BROJ VOJNIKA EUFORA

SITUACIJA U Bosni i Hercegovini u pojačanom je fokusu Brisela, pa je tako nakon obraćanja Dodika, Komšića, Čovića i Šefika Džaferovića u EP, šef evropske diplomatije Đozep Borelj juče započeo posetu BiH, i to iz baze Eufora u Butmiru. Borelj je pozvao političare da rade za boljitak BiH i poručio da za to imaju čvrstu podršku EU.

- U ovom sukobu između vladavine prava i vladavine jačega vidimo jedan dobar podsetnik očuvanja mira. Nekada, da biste očuvali mir morate pokazati i snagu. U ovom sukobu svet stoji ujedinjen sa 141 zemljom članicom UN koja je zahtevala hitan prestanak ruske agresije. U ovom ključnom trenutku izuzetno je važno prisustvo Eufora na terenu u obezbeđivanju bezbednosti i zato smo udvostručili broj pripadnika misije.

Foto Privatna arhiva

PALMA: NE MENjAMO NEUTRALAN STAV

U RUSKO-ukrajinskom sukobu, Srbija treba da nastavi kao i do sada, sa politikom neutralnosti. Rekli smo da smo protiv bombardovanja i takav naš stav treba da ostane do kraja. Deo EU traži od nas da uvedemo sankcije Rusiji. Da li će prestati rusko-ukrajinski sukob ako Srbija uvede sankcije Rusiji? Ne. Da li će prestati rusko-ukrajinski sukob ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji? Odgovor je opet ne. Naš stav je neutralnost, put ekonomskog razvoja i razvijanje dobrih odnosa sa celim svetom, kao što smo radili do sada - poručio je juče lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Pogledajte više